2007-04-10 11:30:46• hírek • Tamás Jakab

Lélekbúvár: a párkapcsolatok fejlődése

 Hogyan fejlődik egy kapcsolat, és hogyan válik intimmé?

A Szatmár.ro folytatja a párkapcsolatokról szóló cikksorozatát Fleisz Kinga pszichológus segítségével.

A kapcsolatok fejlődése

 Amennyiben egy kapcsolat elkezd kibontakozni és rálép a fejlődés útjára, a partnerek elkezdik kölcsönösen jutalmazni egymást. Megpróbálnak egyenlő módon hasznára lenni egymásnak, a méltányosság elve szerint. Ez alatt azt kell érteni, hogy amennyit befektetnek a kapcsolatba, ugyanannyit kapnak vissza.

- A kapcsolat fejlődése kölcsönös feltárulkozással is jár, amint a partnerek egyre jobban megismerik egymást, mondta Fleisz Kinga. Az önfeltárás jobban megszeretteti egymással, és lehetőséget nyújt az együttérző, támogató válaszokra.

A pozitív interakció, a kölcsönös jutalmazás és a feltárulkozása együttes hatására a fizikai vonzerő kezdi elveszíteni jelentőségét. A partnerek közötti interakció természete válik döntővé, és mindketten egyre jobban viszonozzák a másik szeretetét.

Intim kapcsolatok  

 Az intim kapcsolatra az erős, és sok mindenben megnyilvánuló kölcsönösség jellemző, amely a partnerek életének számos területére kihat.

- Egy bizonyos személy közelségének keresése általában fedi azt, amit az emberek szerelem alatt érezni szoktak, magyarázta Fleisz Kinga.

Az intim kapcsolatban a partner az én” részévé válik. Megváltozik a partnerek jutalomcsere menete. Egy kevésbé szoros kapcsolatban a résztvevők azért jutalmazzák egymást, hogy cserébe ők is kapjanak valamit. Az intim kapcsolatban és más közösségi kapcsolatokban a partnerek azért jutalmazzák egymást, hogy kimutassák a szeretetüket és örömet okozzanak a másiknak.

A feltárulkozás és együttérző támogatás pszichológiai intimitáshoz vezet, amit bizalom, közelség és elfogadás jellemez. Ahogy a partnerek egyre közelebb kerülnek egymáshoz, növekszik egymás iránti elköteleződésük érzése. Ezek az emberek bíznak abban, hogy számíthatnak partnerükre, hogy ki tudja elégíteni az igényeiket, a kapcsolat folytatását tervezik  és remélik a közös jövőt. 

 

 

  

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: