2012-02-02 09:46:05• hírek • MTI

Parlamenti sztrájkot hirdetett az ellenzék

Parlamenti sztrájkot hirdetett a román ellenzék szerdán, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra, amelynek a lemondását követeli.

A bukaresti törvényhozói testületben szerdán kezdődött meg a tavaszi parlamenti ülésszak, s a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta ellenzéki Szociálliberális Szövetség (USL) bejelentette: meghatározatlan időre sztrájkba lép.
Ez elsősorban azt jelenti, hogy az ellenzéki politikusok nem vesznek részt a parlamenti üléseken, csak a házbizottságban és a szakbizottságokban biztosítanak "minimális" jelenlétet.

Az USL vezetői azt remélik, hogy ezzel a lépéssel megbénul a parlament munkája, és a kormánykoalíció képtelen lesz folytatni a törvényalkotási folyamatot. A sztrájkot egyben jelzésértékű üzenetnek szánják, és továbbra is a kormány lemondását követelik. Az ellenzék azt követően határozott a sztrájk mellett, hogy január elejétől utcai tüntetések vannak Romániában, amelyeket az egészségügy tervezett privatizációja robbantott ki. Kezdetben egész Romániában több mint tízezren vonultak utcára, azonban most már jelentősen megcsappant a tiltakozók száma.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíciónak - amelyet a független és a nemzeti kisebbségek honatyái is támogatnak a parlamentben - szembe kell néznie a sztrájkon kívül azzal a nehézséggel is, hogy a szenátusban elvesztette egyfős többségét, miután Mircea Banias demokrata párti honatya kilépett a PD-L-ből, és az ellenzéki PC-be iratkozott át.

A hatalomban közben vita tárgyát képezi a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak emelése. A hét elején a koalíciós pártok felhatalmazták a kormányfőt, folytasson tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Bukarestben tartózkodó küldöttségével a bérek és nyugdíjak április 1-jétől való 5 százalékos emeléséről. A miniszterelnök egyelőre óvatosan nyilatkozott az emelés lehetőségéről, Traian Basescu pedig egyenesen ellenzi azt, arra hivatkozva, hogy nincs pénz erre a költségvetésben.
Az RMDSZ vezetői szerdán folytattak külön megbeszélést az IMF küldöttségével. Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke elmondta: prioritás számukra a jövedelmek emelése, és meggyőződésük, hogy áprilistól vagy májustól növelni lehet a béreket és a nyugdíjakat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: