2018-06-04 07:26:16• hírek • Bede Emőke

Parlagfűirtás: borsos bírsággal büntetik a mulasztást

Közleményt adott ki a polgármesteri hivatal arra vonatkozóan, hogy a Romániában érvényes jogszabályok szerint minden telektulajdonos a növény kihajtásától a virágzásáig, de legkésőbb június 30-ig köteles kiirtani a területein a parlagfüvet.

Évről évre egyre többen szenvednek a parlagfű okozta tünetektől, ezért fontos, hogy a növényt még a virágzás előtt kipusztítsuk. Ennek ellenére sokan – civilek és jogi személyek egyaránt – hajlamosak rá, hogy „elfelejtkezzenek” kötelességükről. Ezzel pedig nem egy kellemetlen napot okozva az allergiában szenvedő embertársaknak, ugyanis a parlagfű a leginkább allergén növény Romániában.
 

A növény, amely a gondozatlan területeken szaporodik, szélsőséges esetekben annyira súlyos allergiás tüneteket okoz, hogy az érintett személy akár munkaképtelenné is váltat. Épp ezért nagyon fontos, hogy minden telektulajdonos tegyen eleget állampolgári kötelességének.
 

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője egy márciusi prefektusi kollégiumon arra vonatkozóan is adott néhány javaslatot, miként lehet a leghatékonyabban felvenni a harcot a sokak életét megkeserítő növénnyel. Legjobb, ha megvárjuk, míg a parlagfű eléri a 30 centiméter magasságot, majd gyökerestől húzzuk ki a földből. Ezt követően rendszeres kaszálással karban lehet tartani a területeket, a legfontosabb, hogy ne engedjük kivirágozni a növényt, ugyanis a pollenek csak ezt követően kezdenek szállni a levegőben.
 

Ha az embertársak egészségügyi állapota hidegen is hagyja a telektulajdonosokat, talán saját pénztárcájuk nem fogja, ugyanis a szóbeli és írásbeli felszólítások semmibevétele esetén a tulajdonosokra 1000 és 2500 lej közötti bírság róható ki. Érdemes tehát kaszát ragadni és megtenni a szükséges lépéseket az ügyben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: