2009-10-26 13:47:11• hírek • Tóth Klarissz

Párkapcsolatot károsító stressz

A stressz akarva-akaratlanul belopódzik mindennapjainkba, és életük szinte minden területét megkeseríti, ami alól párkapcsolatunk sem képez kivételt.

Számos kutatás igazolja, hogy a stressz a párkapcsolatok egyik legmeghatározóbb ellensége, ami szinte észrevétlenül károsítja két ember társas életét. Az idegesség, a feszültség, a stressz szervezetünk szükségszerű válaszreakciói az olyan bennünket ért negatív élményekre vagyis ingerekre, melyekkel naponta szembesülnünk kell. Az alaphelyzet ismerős: hirtelen elhatalmasodik rajtunk és sok esetben nem tudunk mihez kezdeni vele. Egy intim kapcsolatban óhatatlanul jelentkeznek gondok, melyek jellegzetes stressz tünetei a szorongás, az ingerlékenység, a szexuális vágy megszűnése, a fásultság stb. A stresszes élethelyzetekre adott sajátságos érzelmi reakciók, egyénenként széles skálán mozognak. A párkapcsolatot romboló stressz leküzdésére azonban mindkét félnek nagyobb erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy ez ne menjen kapcsolatuk rovására.

Egy nemrégiben készült amerikai tanulmányból kiderült, hogy a férfikat az őket ért stressz jóval nagyobb mértékben befolyásolja, mint a nőket, ami partnerükkel szembeni viselkedésüket is negatív mederbe tereli. Viselkedéskutatók azt állítják, hogy a férfiak a stresszre adott válaszreakcióként kapcsolatukban egyik pillanatról a másikra megváltoztatják magatartásukat, durvábbak-, brutálisabbak lesznek, sőt az esetek többségében jóval önzőbbekké válnak. A párkapcsolati stresszt és az ebből adódó problémákat az erősebb személyiségű férfiak kihívásként élik meg, míg a labilisabbak hagyják, hogy a gondok a fejükre tornyosulnak ahelyett, hogy megoldanák azokat.

A párkapcsolatban jelentkező konfliktushelyzet kezelése a férfiaknak jóval nehezebben megy, mint a gyengébbik nem képviselőinek. A stressz okozta kisebb problémák az idő előrehaladtával azonban olyan kommunikációs problémákhoz vezetnek, melynek következtében a viták fölött egyre nehezebb szemet hunyni. Ez előbb vagy utóbb szakításhoz-, váláshoz-, elfajuló esetben pedig testi bántalmazáshoz is vezethet. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy stressz hatására erőteljesen megnő a férfiak libidója, ezzel szemben a nők elutasítónak tartják a férfiak stressz hatására bekövetkező szexuális együttlétet erőltető durvaságát. Ebből kifolyólag cseppet sem meglepő, hogy amint a nő többszöri kérlelés után is visszautasítja párja szexuális közeledését, a férfinál pszichés alapon bekövetkező merevedési probléma jelentkezik.

Mivel a stresszel szembeni megküzdési készség egyénenként eltérő, ezért sok esetben a párkapcsolatban kommunikációs gátakat képződnek, melyeknek következtében meglazul a partnerrel szembeni bizalom, elmaradozik- vagy teljesen kihal a gyengédség, ennek pedig elkerülhetetlen velejárója a szexuális életben bekövetkező hanyatlás és közömbösség is. A vizsgálatból kiderül, hogy azok az emberek, akik boldog párkapcsolatban élnek, kevésbé stresszesek és életük minden területén jóval könyebben bírkóznak meg a problémákkal, mint azok, akik bizonytalan, ingoványos kapcsolatban vesztegelnek.


A stresszes élethelyzetekre adott érzelmi reakciók, egyénenként nagy eltérést mutatnak

A stresszes élethelyzetekre adott érzelmi reakciók egyénenként nagy eltérést mutatnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: