2011-04-07 08:53:59• hírek • MTI

Párizsban járt Baconschi

Nem lesz könnyű megmenteni a román-francia kapcsolatokat - sugallja szerdai tudósításaiban a romániai sajtó Teodor Baconschi román külügyminiszter jelenleg zajló kétnapos franciaországi látogatásával kapcsolatban.

A Romania Libera szerint a román diplomácia vezetőjének párizsi programja rendkívül zsúfolt, hiszen két nap alatt négy magas rangú francia politikussal is tárgyal: Alain Juppé külügyminiszterrel, Laurent Wauquiez európai ügyekkel foglalkozó miniszterrel, Claude Géant belügyi tárcavezetővel, valamint Jean-Francois Copéval, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) kormánypárt főtitkárával. Baconschi ezen kívül az ipari körök képviselőivel is megbeszéléseket folytat.

A lap emlékeztet a Bukarest és Párizs viszonyát az utóbbi időben alaposan megterhelő eseményekre. Utal arra, hogy Franciaország tömegesen toloncolta ki a roma származású román állampolgárokat. Emlékeztet az emiatt elhangzott ingerült politikusi szóváltásokra, valamint arra, hogy a megoldást a két ország kétoldalú kötelezettségvállalásban vélte megtalálni. Eszerint együttműködnek a romák életszínvonalának növelése érdekében. "Csakhogy egyelőre nehéz megmondani, milyen konkrét eredményekkel járt ez a kötelezettségvállalás" - állapítja meg a Romania Libera.

A lap szerint a két külügyminiszternek sok olyan sebet kellett beforrasztania, amelyet főnökeik ejtettek egymáson. Emlékeztet: Franciaország ellenezte, hogy Románia a korábban tervezett időpontig csatlakozhasson a schengeni övezethez. Az újság szerint Alain Juppénak tisztáznia kell vendége előtt azokat a híreszteléseket is, amelyek szerint a párizsi álláspontot egy üzleti érdekeltségű probléma határozta meg. Állítólag a francia GDF Suez elesett attól a fontos szerződéstől, amely lehetővé tette volna számára a cernavodai atomerőmű 3. és 4. blokkjának megépítésében való részvételt.


Alain Juppé és Teodor Baconschi
Alain Juppé és Teodor Baconschi


Az Evenimentul Zilei szerdai számában ugyancsak kiemeli, hogy Franciaország nem tartja felkészültnek Romániát a schengeni csatlakozásra. A lap megállapítja: Bukarest abban reménykedhet, hogy az Európai Bizottságnak a román igazságügyi rendszer reformjáról szóló nyári jelentése változtathat Párizs magatartásán (hiszen a franciák a romániai "korrupció" kérdését is összekapcsolták a Schengen-témával). A lap európai diplomáciai körökre hivatkozva tudni véli, hogy pozitív értékelés esetén elhárulna az akadály Románia csatlakozása elől.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) a feszültségforrások között említi a líbiai nemzetközi katonai intervenció kérdésében elfoglalt román és francia vélemény különbözőségét is. "Ilyen körülmények között aligha lesz könnyű dolga a látogatása céljául a román-francia viszony - ha nem is rendezését, de legalább - enyhítését kitűző Teodor Baconschinak" - véli a magyar nyelvű napilap. Szerinte e megállapítás igazát látszik alátámasztani az tény is, hogy a bukaresti diplomácia vezetőjének párizsi útját eredetileg március 7-8-ra tervezték, azt azonban - a román külügyminisztérium szerint - "ügyrendi okok" miatt elnapolták.

Nagy kérdés, milyen meghatalmazással és üzenettel utazott most a francia fővárosba a román külügyminiszter - írja az ÚMSZ. Politikai megfigyelők nem tartják kizártnak - olvasható a cikkben -, hogy a román fél hajlandó lesz békülékenyebb hangnemet megütni, de azt kétségbe vonják, hogy a Bukarest által nemegyszer félrevezetett és becsapott francia partner késznek mutatkozik-e engedni eddig nagyon határozottan fenntartott álláspontjából. Az ÚMSZ szerint ezért látványos vagy legalábbis érezhető elmozdulás aligha következik be a két ország kapcsolataiban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: