2012-06-18 07:40:41• hírek • Mti

Taroltak a szocialisták Franciaországban

A szocialisták ekkora győzelmére az 1981-es választások óta nem volt példa Franciaországban.
A szocialisták ekkora győzelmére az 1981-es választások óta nem volt példa Franciaországban.

Az Ipsos és a CSA közvélemény-kutató intézet becslésén alapuló exit poll eredmény szerint abszolút többséget szerzett Franciaországban a Francois Hollande elnököt adó Szocialista Párt (PS) a nemzetgyűlési választások második fordulójában.

Más forrás szerint az abszolút többség jelen esetben 312-326 mandátumot jelenthet. Egyébként az 577 képviselői helyből 289 már abszolút többséget jelent.

A szocialisták ekkora méretű győzelmére az 1981-es választások óta nem volt példa Franciaországban.

Ez a helyzet megkönnyítheti Hollande számára azoknak a népszerűtlen intézkedéseknek az elindítását, amelyek az eurózóna válsága miatt egyre inkább elkerülhetetlenek Franciaországban, s amelyeket a radikális baloldal, amely számos kérdésben a szocialistáktól eltérő álláspontot képvisel, nem biztos, hogy megszavazna a parlamentben.

Az elnök konkrét lépésekről még nem ejtett szót, de ígéretet tett arra, hogy 2013-ig három százalék alá szorítja a GDP-arányos államháztartási hiányt, 2017-re pedig egyensúlyba hozza a költségvetést. Programja végrehajtásához azonban elengedhetetlen volt többséget szereznie a parlamentben.

A politikai viták és a kompromisszumok színhelye ezentúl feltehetően a felsőház lesz, ahol a parlamenti baloldal már tavaly ősz óta többségben van, de ott a szocialistáknak nincs abszolút többségük. A PS 130 szenátorral rendelkezik, a többséghez pedig 175 szavazatra van szükség.

A Nicolas Sarkozy előző elnök visszavonulása után vezető nélkül maradt jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) az új összetételű nemzetgyűlésben 212-234 fős ellenzéki frakciója lesz, a centrista Modem két mandátumot szerzett.

A szélsőjobb a nemzetgyűlésben

Több mint 25 év után a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak (FN) is lesz legalább egy, maximum 4 képviselője a nemzetgyűlésben. A pártalapító Jean-Marie Le Pen 22 éves jogászhallgató unokája, Marion Maréchal-Le Pent már biztos, hogy megválasztották a déli vaucluse-i választókörzetben, ahol 6 órakor zárták az urnákat.

A pártelnök Marine Le Pen az első eredmény szerint viszont nem került be az északi Hénin-Beaumont nevű választókerületéből a nemzetgyűlésbe; az FN azonban a szavazatok újraszámlálását kérte, miután alig 130 szavazat a különbség Le Pen és a szocialista jelölt között.

A 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal, az államfő négy gyermekének anyja is kikapott La Rochelle-ben, ő már elismerte a vereségét, ahogy Francois Bayrou, a Modem elnöke is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: