2014-10-16 17:56:34• hírek • Kocsis Zoltán

Párbeszédre int és enged a szatmári ügyészség

Két héttel azt követően, hogy a Szatmár Megyei Ügyvédi Kamara sztrájkot hirdetett a törvényszék mellett működő ügyészség magatartása miatt, utóbbiak végre reagáltak az eseményekre: párbeszédre intenek egy közleményben.

A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott kommüniké emlékeztet a Legfelső Semmitő és Ítélőszék 2007 április 16-án megfogalmazott döntésére, mely szerint azon, vádlottként vagy más minőségben bíróság elé kerülő személyek, akik nem rendelkeznek ügyvédi engedéllyel, csakis az adott megye - jelen esetben Szatmár megye - ügyvédi kamarájának tagjaihoz fordulhatnak jogvédelemért. Ennek következtében, áll a közleményben, amennyiben valamely érintett személy úgy dönt, hogy olyan személyhez fordul jogi képviselet érdekében, aki nem rendelkezik ügyvédi engedéllyel, az vállalja azt a veszélyt, hogy legális jogvédelem nélkül marad.

A nem éppen egyértelmű állásfoglalás végén az ügyészség határozottan állást foglal a törvény, így a jogi képviseletet biztosító jog, védelmében, az érintett feleket pedig párbeszédre hívja.

A Szatmár Megyei Ügyvédi Kamara október elsején hirdetett sztrájkba, melynek legfontosabb oka az volt, hogy az ügyészség többszöri felszólításra sem tett eleget azon kérésüknek: akadályozzák meg a „kívülállók" (ügyvédi engedéllyel nem rendelkezők és/vagy nem kamaratagok) védőügyvédként való tevékenykedését. Az ügyvédek azóta nem hajlandók ellátni a jogi képviselettel nem rendelkezők alkotmány által garantált jogvédelmét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: