2014-01-27 18:52:03• hírek • Parázs vita Erdei és Govor között a megyei tanács ülésén

Parázs vita Erdei és Govor között a megyei tanács ülésén

Tasnád és Krasznabéltek egy, Lunaforrás két millió lejt, az összes többi Szatmár megyei önkormányzat pedig 172.000 lej körüli összeget kapott. A tanácsülés a vártnál indulatosabbra sikeredett, Mircea Govor alelnököt Erdei D. István képviselő kritikája hozta ki a sodrából.

Az újév első ülésén megszavazta az idei költségvetését a Szatmár Megyei Tanács. Ezek szerint - valamennyi hozzátartozó intézményt beleértve - a megyei tanács idén 322,695 millió lejből gazdálkodhat. Ebből az összegből 18,355 millió lejtől „máris" megszabadult a testület: ezt az összeget osztotta szét ugyanis a megye 63 önkormányzata között, nagyjából egyenlő mértékben.

Adrian Stef tanácselnök kollégáinak és a sajtó képviselőinek elmagyarázta, hogy valamennyi polgármesteri hivatal - ez alól csak a két municípium, azaz Szatmárnémeti és Nagykároly kivétel - 156.000 lejt kapott költségvetés-kiegészítésként. Ehhez járul további 3.000 lej, amit a köztisztaságra kell költeniük, valamint 9.000 lej a rendőrség kérésére, illetve 4000 lej tagsági díjra. További összegeket kaptak azok az önkormányzatok, amelyeknek uniós pályázataik futnak és azok, amelyeknek elmaradásaik vannak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság felé. Sárközújlak például 50.000 lejes pluszpénzt kapott kárpótlásként, amiért péntek este leégett az iskola faraktára. A rendőrség által kért 9000 lejből minden településen térfigyelőrendszert építenek majd ki, amelynek központja a Szatmár Megyei Rendőrség lesz, a tagsági díjat pedig a következőkben létrehozásra kerülő Megyei Fejlesztési Ügynökséghez kell befizetni.

Ezen felül a megyei tanács egy-egy millió lejt szavazott meg az évekkel ezelőtt összeomlott tasnádi polgármesteri hivatal megépítésére, valamint az évek óta épülő krasznabélteki fürdő folytatásához, továbbá két millió lejt a lunaforrási sípálya munkálatainak folytatására. Emellett a tanács létrehozott egy három millió lejes tartalékalapot, amelyből az önkormányzatok uniós pályázatainak kamatjait fizeti majd.

Az ülés eddig zökkenőmentesen csordogált. Ekkor szót kért Erdei D. István parlamenti képviselő, aki azonban nem jutott sokáig mondandójában. „Az idén Szatmár megye az áruforgalmi adók visszaosztásából valamivel kevesebb pénzt kapott, mint tavaly, ezért nagyon elővigyázatosan kell gazdálkodnia", jelentette ki Erdei. Ekkor azonban Mircea Govor alelnök és Stef szavába vágott, mondván, közel másfél millió lejjel többet osztott szét a tanács az önkormányzatoknak, mint tavaly. Ebből heves vita alakult ki, hogy aztán kiderüljön, a kevesebb néha több: igaz ugyanis, hogy az áruforgalmi adók alapján kevesebbet kapott a megye, de egyéb forrásokból mégis többet oszt le a községeknek.

„Tavaly a kormány kétszer is negatív költségvetési módosítást hajtott végre (elvett, nemhogy adott volna), reméljük ez idén fordítva lesz. Tasnádiként köszönöm, hogy a megyei tanács pénzt fordít a polgármesteri hivatal épületére, noha ez a pénzügyminisztérium feladata kellene legyen, és a következőkben ezért fogok lobbizni", folytatta Erdei, amikor ismét szóhoz jutott.

Govor azonban továbbra is számon kérte Erdei megjegyzéseit. „Ön a parlament költségvetési bizottságának tagja. Tudott-e pénzt szerezni a tasnádi polgármesteri hivatal épületére vagy több pénzt szerezni a megyének? Ha nem, akkor azt jelenti, hogy nem csinált semmit és hiába van a parlamentben."

Az egyebek ponthoz érkezve Stier Péter kért szót, mondván „aggasztja az a hangnem, amit az ülésen mindenki hallhatott". Govor ironikusan válaszolt neki, („talán nem ijedt meg a kolléga?") majd ismét feltette előbbi kérdéseit Erdeinek.

„Szeretném ha mindenki megértené, nem kritikai céllal szólaltam fel. Főleg nem bíráltam a megyei tanácsot, amely korrekt módon osztotta el az összegeket. Több módosító indítványt is benyújtottam, melyekben 5 millió lejt kértem Tasnádnak és 40%-kal több pénzt kértem Szatmár megyének és a szociális gondozóknak is, akiket évről évre szeptember környékén már nem tudunk fizetni".

Govor ekkor ismét szavába vágott: „A Ponta kormány alatt senki nem hal éhen Romániában. Ön tagja volt a Boc-kormánynak, amely levágta fizetéseinket. A parlamentben meg hiába van ott, ha nem tudott pénzt szerezni!." Erdei reflektálva, kijelentette: „Hiába az én módosító indítványom, ha azt az Önök 70%-a leszavazta". Erre Govor felállt, hogy elhagyja a helyszínt, Stefnek csak nehezen sikerült maradásra bírnia.

„A ma elfogadott költségvetés nem tartalmazza a beruházási terveket. Hamarosan az is elkészül. Addig is kijelenthetjük, hogy az első számú prioritást az egészségügy és az infrastruktúra képezi majd", jellemezte a vitát követően az elfogadott költségvetést Stef.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: