2012-09-04 21:06:48• hírek • Szatmár.ro, MTI

Paralimpiai bronzérmes egyéniben Osváth Ricsi

fotó: MTI
fotó: MTI

A londoni paralimpia szatmári résztvevője, Osváth Richárd bronzérmet nyert a kerekesszékes tőrözők egyéni küzdelmében. Lengyel Éva és File Attila egykori tanítványa a Magyar Paralimpiai Csapat tagjaként küzd Londonban, ugyanis Romániában nincs kerekesszékes vívás.

Osváth Ricsi az A kategóriába tartozó, azaz felállni képes, alacsonyabb sérültségi kategóriába tartozó kerekesszékes vívók között versenyzett. A tehetséges fiatal sportoló 1994-ben ragadott először tőrt, karrierje során a gyermekek és a kadett korúak között is országos bajnoki címet szerzett, Balkán bajnokságon aranyérmes lett, csapatban és egyéniben is több érmet szerzett. 2005 és 2006 között több alkalommal műtötték a térdét, emiatt kénytelen volt felhagyni az aktív sporttal, 2008-ban pedig egy újabb térdsérülést szenvedett. 2010-ben kezdett kerekesszékben vívni, 2011-ben pedig EB-t nyert, ezzel szerzett jogot a londoni részvételre.

Az egyenes kieséses rendszerbe jutásért a tőrözők egyéni küzdelmeiben Osváth Richárd francia, amerikai és orosz ellenfelét legyőzte, a hongkongitól viszont kikapott, s a kora délutáni negyeddöntőben az őt legyőző hongkongi Csang Ving Kinnel találkozott. Az öt tusig tartó csoporton belüli öszecsapások során nyerni tudott az ellenfél, a negyeddöntőben viszont Osváth 15-6-os diadallal került a legjobb négy közé.

A tőrözők egyéni küzdelmeiben az ExCeL sportközpont csarnokában kedd késő délután egyszerre került sor mindkét kategória elődöntőire a férfiaknál és a nőknél, így egyidejűleg nyolc páston zajlottak a küzdelmek. Ekkor Ricsi sajnos 15-13-ra kikapott a kínai Csen Ji-csüntől (Chen Yijun), így nem jutott be a döntőbe.

A bronzéremért folytatott összecsapáson a paralimpiai újonc, Osváth Richárd a francia Damien Tokatliant verte 15-7-re.

"Elégedett vagyok a mai nappal, ezt kívánom mindenkinek az első paralimpiáján" - mondta boldogan. "Nagyon izgultam az éjjel, nem sokat aludtam, de azt hiszem, ilyenkor minden sportoló így van ezzel. Egy éve még csak a kijutás volt a célom, nagyszerű érzés, hogy érmesként megyek haza."

Gratulálunk Ricsi, és sok sikert kívánunk a szeptember 8.-i csapatversenyre!

 francia Damien Tokatlian (b) és Osváth Richárd vívnak a harmadik helyért a kerekesszékes tőrvívás A kategóriájában a 2012-es londoni paralimpián az Excel Csarnokban 2012. szeptember 4-én. Az erdélyi születésű paralimpiai újonc, Osváth Richárd a francia Damien Tokatliant verte 15-7-re, így bronzérmet nyert. MTI Fotó: Beliczay László

Osváth Richárt - fotó: MTI


Osváth Richárd (j) vív a négy közé jutásért a kínai Csan Win-kinnel az A kategóriájú kerekesszékes vívók versenyén a 2012-es londoni paralimpián az Excel Csarnokban 2012. szeptember 4-én. MTI Fotó: Beliczay László

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: