2012-09-10 10:20:03• hírek • MTI

Paralimpia 2012 - Kialudt a láng Londonban

Ünnepélyes keretek között ért véget Londonban a XIV. paralimpia, amelynek 11 napja során csaknem 4200, fogyatékkal élő sportoló mérte össze erejét.

A metropolisz keleti részén található Olimpiai Stadionban rendezett több mint két és fél órás záró ünnepségen - melynek fő attrakciója a Coldplay együttes élő koncertje volt - a világ minden részéről 1336 önkéntes (köztük 120 gyermek) szerepelt, akik előzőleg csaknem három hétig próbálták a jeleneteket. A játékok során összesen 70 ezer önkéntes teljesített szolgálatot a helyszíneken.

A Kim Gavin művészeti rendező által összeállított látványos műsor elején bevonultak és leültek a sportolók, majd 54 dobos kíséretében, egy afganisztáni háborús veterán által vezetett, különleges járművön érkezett - a számos jótékonysági program védnökeként is ismert - Edward herceg, valamint Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke. Ezt követően egy vak és autista művésznő előadta a brit himnuszt, mialatt a védelmi minisztérium 13 képviselője felvonta a nemzeti lobogót.

A 164 részt vevő országot jelképező 164 paralimpikon bevonult a nemzetek zászlóival, majd szív alakba rendeződött, amely lángra kapott, miközben egy másik brit háborús veterán üdvözölte a közönséget.

A Coldplay slágerei közben megelevenedtek a négy évszak motívumai, miközben a londoni illetőségű - és Magyarországon is fellépett - zenekarhoz alkalmilag "beszállt" két énekes, Rihanna és Jay-Z is. Ezt követően leengedték a paralimpiai zászlót, amelyet Boris Johnson londoni polgármester Sir Philip Cravennek adott, aki átnyújtotta azt Eduardo Paesnek, a 2016-ban házigazda Rio de Janeiro polgármesterének. A paralimpia lángja fokozatosan kialudt, majd a képernyőkön felelevenedtek az elmúlt 11 versenynap legemlékezetesebb pillanatai.

A paralimpia során 20 sportágban 20 helyszínen 503 éremosztásra került sor, melyből 14 alkalommal magyar sportolók vehették át a medálokat: a 33 fős küldöttség 2 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal zárta szereplését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: