2013-11-10 15:13:46• hírek • MTI

Paradicsommal dobálták meg a holland királyi párt

Legfeljebb 15 nap elzárással, vagy pénzbüntetéssel sújthatják garázdaság szabálysértése miatt azt a két orosz fiatalt, aki paradicsommal akarta eltalálni a Moszkvában vendégeskedő holland királyi párt - adta hírül vasárnap az orosz sajtó.

Az incidens szombat este történt, amikor Vilmos Sándor holland uralkodó és Máxima királyné a moszkvai zeneakadémia épületébe tartott, ahol a holland-orosz évad ünnepélyes záró rendezvényét tartották. A vörös szőnyegen haladó királyi párt a dobálók nem találták el a paradicsomokkal, a biztonsági emberek azonnal közbeléptek és lefogták a támadókat.

A fiatalok a dobás előtt azt kiáltották, hogy "Dolmatov vére az önök kezén szárad". A holland uralkodó és felesége azonban nem fordított figyelmet a történtekre, és folytatta útját a koncertterembe.     
Az Oroszországban betiltott Nemzeti Bolsevik Párt aktivistái: Viktorija Kuznyecova és Gyenisz Kudrjavcov az akcióval Alekszandr Dolmatovnak, a szervezet holland börtönben öngyilkosságot elkövetett tagjának halála miatt tiltakoztak. Az orosz fiatalember a feltételezések szerint azért vetett véget életének, mert a holland hatóságok elutasították a politikai menedékjog iránti kérelmét.

Bár a holland uralkodói párt a Kremlben fogadta Vlagyimir Putyin orosz államfő, Vilmos Sándor király nem folytatott politikai megbeszéléseket pénteken kezdődött kétnapos moszkvai látogatása során. Az orosz elnök ugyanakkor kifejtette meggyőződését, hogy a király "eszközei" lehetővé teszik a két ország kapcsolataiban kialakult súrlódások kiküszöbölését.

A holland királyi vizitnek különös súlyt adott Moszkva és Hága utóbbi hetekben feszültté vált viszonya. Hollandia a hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróságon pert indított Oroszország ellen a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak letartóztatása és az őket szeptemberben a Barents-tengeri Pecsora-öbölbe szállító, holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise jégtörő lefoglalása miatt.

A holland kormány képviselője a szerdai tárgyaláson azzal érvelt, hogy Oroszország megsértette a Greenpeace-aktivisták emberi jogait, és több hete ok nélkül tart fogva harminc személyt, 18 ország állampolgárát. Oroszország bojkottálta az eljárást. Az orosz külügyminisztérium szóvivője ugyanakkor Hollandiát vádolta tétlenséggel pénteki tájékoztatóján, mert nem akadályozta meg, hogy a környezetvédők tudatosan törvénysértést kövessenek el a különleges gazdasági övezetnek számító Prirazlomnaja olajfúró torony körzetében végrehajtott akcióval.

A Greenpeace aktivistái szeptember 19-én a Pecsora öbölben lévő, még nem működő olajfúró toronynál tiltakoztak az északi-sarkvidéki orosz kőolaj-kitermelés ellen. Oroszországban előbb kalózkodás vádjával vették őrizetbe őket, majd a vádat garázdaságra enyhítették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: