2007-07-18 21:06:26• hírek • István Löchli

Paradicsom betegségei

Jó ismerni a kiskereti növények betegségeit, a megfelelő vegyszerek kiválasztásában.

 

A paradicsomnak számtalan betegsége van, amikor felismerjük, már tudni lehet, milyen vegyszerrel kezelhetjük, mely nagy segítséget nyújt abban, hogy a termés minél bővebb legyen.

Paradicsommozaik: levelek mozaikos elszíneződése figyelhető meg, a növények a fejlődésben lemaradnak egészséges társaikhoz képest.

A paradicsom sztolbúrja: Levelek deformálódnak, sodródnak, keskenyek. A levélfonákon lila elszíneződés található, a virágok sziromlevelei hiányoznak, a csésze aránytalanul nagy.

Szklerotínia vagy fehérpenész: növény hervad, szár alul rothad, szabadföldön és hajtatásban.

A paradicsom klavibakteres betegsége: a növények hervadnak, majd elszáradnak. A levélnyeleken és a száron hosszanti repedések, barna csíkok figyelhetők meg. Az edénynyalábok barnulnak, a szárban baktériumnyálka található.

A paradicsom xantomonászos betegsége: leveleken barna kerek foltok jelennek meg, melyek a levélnyeleken és a száron hosszúkásak. A bogyókon kerek, repedezett, kiemelkedő foltok találhatók.

A paradicsom alternáriás betegsége: leveleken szürkésbarna foltok láthatók, melyek körkörösen zonáltak, környékükön a levéllemez sárgul, szárad. A bogyókon besüppedô sötétbarna foltok láthatók. A piros bogyón a folt rothad, a bogyó belsejében barnulnak a szövetek.

A paradicsom fitoftórás betegsége: leveleken szürkésbarna foltok jelennek meg, majd hervadnak, elszáradnak. A bogyókon nagy méretű barnás foltok láthatók, melyeken fehér sporangiumtartó gyep figyelhető meg. A betegség rendkívül gyorsan teszi tönkre az állományokat.

A paradicsom pirenohétás betegsége: magyar neve gyökérparásodás. A gátolt gyökérműködés miatt a növények lankadnak, hervadnak. Ellene csak pirenohéta rezisztens alanyfajtákra oltással védekezhetünk.

A paradicsom kártevői:

Gyökérgubacs fonálféreg: tápanyag és vízfelvétel gátolt, csökkenő növekedés, kis szár, kis termésmennyiség, szabadföldön és hajtatásban.

Paradicsom-aknázólégy: leveleken fehéres színű, kanyargós csatorna, akna látható

Gyapottok-bagolylepke: lárvái elsősorban a bogyót károsítják

Üvegházi molytetű: levéltorzulás, korompenész a mézharmaton, levélhullás, hajtatásban

Közönséges takácsatka: szövedék a fonákon, levéltorzulás, levélhullás, szabadföldön és hajtatásban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: