2020-03-14 07:39:30• hírek • Blikk.hu

Papírra vetette végakaratát Csukás István: kiderült, kire száll a nagy mesemondó öröksége

Csukás István (†83) elbűvölő meséin gyerekek milliói nőttek fel, a nevét viselő színházban végzett munkája tette boldoggá tíz éve, ám halála előtt néhány hónappal tudta meg, a jövőben legfeljebb néző lehetett volna a balatonszárszói teátrumban, és ez eléggé elszomorította.

A főként közadakozásból épült teátrumot, a Csukás Színházat az önkormányzat üzemeltette. Az író régi barátja, a korábbi polgármester Dorogi Sándor szerint vonzotta is a Balatonnál nyaraló családokat. Csukást éltette a színház, maga választotta ki, milyen mesejátékokat láthatnak a gyerekek, sőt személyesen fogadta mosolyogva az előadásokon a kicsiket és szüleiket, dedikált, mesélt, verselt.
 

– Nagyon készült a tízéves jubileumra, ezért is írta meg a Süsü folytatását, itt akarta bemutatni. Ő volt a színház művészeti, szellemi vezetője, egy fillér nélkül, szeretetből, szívét-lelkét beleadva dolgozott a kis nézőközönségért. A gyerekek kacagása volt számára a fizetség – emlékezett vissza Dorogi Sándor.
 

Csukás valósággal rajongott a kis teátrumért, amikor három éve, felesége elhunyta után talpra kellett állnia, akkor is a Csukás Színház ügyeinek intézése adott értelmet a mindennapjainak.
 

– Műsort tervezett, maga választotta ki a fellépő társulatokat, ám az álma kártyavárként omlott össze, amikor tavaly a választások után, a tudta nélkül egy rendezvényszervező cégnek adták át a színház üzemeltetését. Bántotta, hogy ezen túl legfeljebb nézőként ülhet be a nevét viselő színházba. Megkeserítette a helyzet, sokat panaszkodott emiatt – mesélte Dorogi, aki szerint mindössze néhány millió forintjába került a településnek a színház, viszont híressé tette Szárszót, fellendítette szállásadók, éttermek forgalmát.
 

Csukás barátja elárulta, a mesemondó végrendelkezett, ingatlanjai, budapesti lakása és balatoni háza, valamint jogdíjai miatt kellett papírra vetni akaratát, mivel gyermeke nem született.

 Nemrégiben került elő a dokumentum, a felesége keresztgyerekei az örökösök, velük volt szoros a kapcsolata. Úgy tudom, a végakaratában a nevét viselő színházról is szó esik – mondta Dorogi Sándor.


További bulvárhírekért keresd fel a Blikk.hu oldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: