2018-06-15 14:06:58• hírek • MTI

Papírra cseréli műanyag szívószálait a McDonald’s

Papír szívószálat vezet be az Egyesült Királyságban és Írországban működő összes éttermében a McDonald’s, az Egyesült Államok bizonyos részein pedig a műanyag szívószálak egy alternatív változatát kezdi tesztelni.

A vállalatra és több másik gyorsétteremláncra is egyre nagyobb nyomás nehezedik a vásárlók és a környezetvédő aktivisták részéről, akik a környezetszennyező műanyag szívószálak lecserélését szorgalmazzák. Az óceánba kerülve ugyanis ezek a műanyagok komoly fenyegetést jelentenek az élőlényekre. A papír szívószálak ezzel szemben lebomlanak a természetben.


Pénteki bejelentésében a McDonald’s nem részletezte, hogy milyen típusú szívószálat fog tesztelni az Egyesült Államokban, csupán annyit közölt, hogy egy fenntartható megoldásról van szó, amelyet még idén bevezetnek néhány étteremben.


A cégnek több mint 14 ezer étterme működik az Egyesült Államokban, míg az Egyesült Királyságban és Írországban több mint 1300. Utóbbiakból idén szeptembertől kezdi kivonni a műanyag szívószálakat, és a tervek szerint 2019-ben végeznek a teljes átállással.


A McDonald’s alternatív megoldásokat akar tesztelni a franciaországi, svédországi és norvégiai éttermeiben is. Korábban a hirado.hu-n is foglalkoztak az Európai Bizottság javaslatával, amely a következő években betiltaná az egyszer használatos műanyagokat a tagországokban.


Betiltanák egyebek mellett a műanyag fültisztító pálcikákat, a műanyag evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat is. A jövőben ezeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni.


Viszont az új tervezetet a két uniós társjogalkotó szervnek, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A bizottság reménykedik abban, hogy a folyamat gördülékeny lesz, és már a 2019-es májusi európai parlamenti választások előtt láthatók lesznek az intézkedések konkrét eredményei.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: