2012-05-17 16:00:22• hírek • szatmar.ro

Pánsípkoncert és előadások a színházi fesztiválon

A Sorompók Nélkül Nemzetközi Multikulturális Fesztivál harmadik napján is színvonalas előadásokkal várják a nézőket.

A fesztivál keretében vasárnap 19 órától mutatja be a Debreceni Csokonai Színház Szergej Medvegyev: Fodrásznő című darabját. A rendező és díszlet-, jelmeztervező: Viktor Rizsakov.

A boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáit fogalmazza meg a kisemberek tragédiáját gogoli groteszkséggel ábrázoló drámai szöveg, a Fodrásznő. A derűbe, a szeretetbe csomagolt fájdalom, amely a rendező, Viktor Rizsakov színházi nyelvének egyik jól felismerhető sajátossága, az emberi vágyak és a rideg valóság között feszülő ellentmondást emeli költői szintű látomássá. Az előadás minden korosztály érzékeny rétegét képes megszólítani, részvétre és életének újragondolására késztetni.

A kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus figurája, a „Kiszlorod” (Oxigén) elnevezésű színházi mozgalom elindítója, a rendezőként és színházi pedagógusként is ismert Viktor Rizsakov egy fiatal orosz drámaíró, Szergej Medvegyev: Fodrásznő című darabját állította színpadra a Csokonai Színház felkérésére, világpremierként.

A Fodrásznő a legjobb előadásnak járó díjat kapta meg a X. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), 2010-ben. Az előadást román felirattal játsszák.

Az Ács Alajos Stúdióteremben 18 órától mutatja be a kolozsvári  Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara (Magyar Színházi Intézet) a 10 (Tíz) című darabot, amely a harmadéves színész szakos diákok vizsgaelőadása, a játszók írták és rendezték.

Szereposztás:  Albert Júlia, Ábrahám Ágnes, Bíró Krisztina, Daróczi Noémi, Imre Éva, Marosán Csaba, Molnár Bence, Sigmond Rita, Simó Emese, Vatány Zsolt.  Zenei vezető: Incze G. Katalin, hang- és fénytechnika: Albu István, Almási Attila Felirat: Bodoki Halmen Kata,  osztályvezető tanár: Bíró József. Az előadás időtartama: 35 perc.

A fesztivál egy érdekes színfoltjának ígérkezik május 20.-án, vasárnap 21.30-tól a Tűzoltótorony mellett felállított Szabadtéri színpadon bemutatásra kerülő pánsípkoncert Oana Lianu előadásában.

Oana Lianu 29 évesen szerezte meg a zeneakadémiai doktori címet (disszertációja Summa cum laude minősítést kapott), egyetemi docens, aki lenyűgöző tudományos pályafutással rendelkezik. A művésznő pánsípról és román népzenéről szóló könyveit és tudományos publikációit az egyetemes zenei szakirodalom legfontosabb ilyen témájú tételei közé sorolják. Oana Lianu a művészek azon szűk csoportjába tartozik, akik kivételes módon ötvözni tudják egyetemi munkájukat és művészi tevékenységüket. Azok a diákok, akiket a Nagyváradi Tudományegyetem Zenei Karának folklór modulja keretében Oana Lianu készített fel, számos megyei fesztiválon értek el kiemelkedő eredményeket, hazai és nemzetközi népzenei versenyeken nyertek díjakat, megismertetve így a nagyvilággal a román kultúra különleges kincseit.

Előadóművészetének kifinomultságát, megkapó virtuozitását varázslatos színpadi megjelenése fokozza, bizonyítva, hogy Oana Lianu egyike a világ legegyedibb pánsípművészeinek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: