2009-10-04 18:53:16• hírek • Matos Lajos/MTI

Fulladást okozhat

Az amerikai hatóságok figyelmeztetést küldtek mindazoknak, akik testre erősíthető, biztonsági riasztó szerkezetet viselnek. A nyakban hordott riasztó miatt már több idős ember meghalt az Egyesült Államokban és Kanadában.

Közösségekben, ahol sok egyedül élő, rosszullét vagy baleset miatt esetleg segítségre szoruló ember lakik használnak olyan riasztóeszközöket, melyek egy gomb megnyomásával értesítik az éjjel-nappal szolgálatban lévő központot. Az USA és Kanada területén háromnegyed milliónál több magányos, beteg ember visel ilyen riasztót.

Nem kis izgalmat keltett, hogy valamennyiüknek figyelmeztetést küldött az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyező-Ellenőrző Hivatal, az FDA, mely a gyógyítási segédeszközök biztonságáért is felelős. A baleseti jelentések összesítése során kiderült, hogy az életmentő műszer nyakban történő viselése 1998 és 2009 között legalább hat ember halálát okozta.

Az eszköz többféle formában kerül forgalomba. Az egyik változat csuklóra erősíthető gomb, amit szükség esetén viselője megnyom. Ez bekapcsolja a közelben lévő rádióadót, mely riasztja a központban lévő ügyeletest. A segítséget kérő elmondhatja, mi történt, az ügyeletes pedig értesítheti a legközelebbi szomszédot, vagy akár a rohammentőt, ha arra van szükség. A legújabb modell teljesen karóraküllemű, nem látszik, hogy időmérésen kívül más feladata is van.

A másik változat nyakba akasztható függőcske, mely ékszerre emlékeztet. Ennek a közepén is ott a gomb, melynek megnyomására bekapcsol a mikrofon és a mentőszerkezet viselője a központot szóban is értesítheti, miért jelentkezik. A riasztó balesetek éppen ezzel az eszközzel történtek.

Az általában idős emberek nem figyeltek a nyakukban lévő függőt tartó szalagra, láncra és az bútorba, erősen rögzített tárgyba beleakadva fulladást okozott. Az FDA most mindenkit óva int attól, hogy az életmentést szolgáló eszközt nyakba akasztva viselje. A kockázat kiváltképp akkor nagy, ha a beteg ember főleg olyan helyen tartózkodik, ahol a nyakán lévő, erős pánt vagy lánc valamibe beakadhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: