2007-11-22 22:23:13• hírek • István Löchli

Éheznek a pandák a Minshan hegységben?

Kevesebb a pandák számára ehető friss bambuszhajtás a kínai Minshan hegységben.

Kevesebb a pandák számára ehető friss bambuszhajtás a kínai Minshan – hegységben. Mit tehetnek az éhező állatok, hogy táplálékhoz jussanak?

Az óriáspandák legfontosabb tápláléka a bambusz. Mivel a bambusznak alacsony a tápanyagtartalma, és a panda gyomra sem tud mindent megemészteni belőle, egy panda naponta akár 12-20 kilogrammot is megeszik ebből a növényből. A bambusz virágzását azonban némi titokzatosság lengi körül. Gyakran még a tudósok sem biztosak abban, mi indítja el a virágzást – egyes bambuszfajok időszakosan virágoznak, másokat a környezeti körülmények, a szárazság, vagy egyéb okok késztetik a megújulásra. Bizonyos Phyllostachys-félék például az 1970-es években évente meghatározott időszakokban újra és újra virágoztak. Ez a jelenség – amiről évszázadok óta nyilvántartást is vezetnek – körülbelül 120 évente ismétlődik.

A virágzó bambusz szára elpusztul, az új hajtás viszont tovább él. Egyes fajoknál 40-120 évente előfordul, hogy nem élik túl a virágzást. A már rügyező növény viszont nagyon gyorsan nő, átlagosan naponta 25-28 centit, de a Phyllostachys akár 121 centimétert is fejlődhet egyetlen nap alatt. Gyakran éjszaka gyorsabban nőnek, mint nappal.

A WWF felmérése szerint jelenleg 6 bambuszfaj virágzik a Minshan – hegységben, ami az ottani bambuszerdők alig negyedét érinti. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy akár csak egyetlen panda is elpusztult vagy megbetegedett volna a bambusz virágzása miatt. A jelenség tehát teljesen természetes: a bambusz virágzásakor a kissé válogatós pandák olyan helyet keresnek, ahol friss hajtásokat találnak az elszáradt szárak helyett. A problémát csak az okozza, hogy az ember terjeszkedése miatt fogynak a bambuszerdők, vagy utak, települések hálózata szabdalja fel őket. Így előfordulhat, hogy egy elpusztuló bambuszerdőből nincs hová menniük. A WWF ezért pandarezervátumok kialakításán és ezek ún. “zöld folyosóval” való összekötésén dolgozik.

WWF

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: