2010-09-14 16:08:42• hírek • Szatmar.ro

Panaszosok a prefektusnál

Többféle problémával keresték fel kedden Radu Giurca prefektust a megye panaszosai. Ahogy olvasóink már megszokhatták, a legtöbb probléma a földügyek körül forog.

Általában az államosított területek, épületek visszaigénylésével van a gond, de nem ritka a rokonok között zajló vagyonelosztási torzsalkodás sem.

Az aranyosmeggyesi Hepcal Eleonora 2007-ben kötött adás-vételi szerződést édesanyjával az idős nő házára. Az eltelt három év alatt édesanyján az alzheimer kór tünetei jelentkeztek, így lányának kellett gondoskodnia róla. A panaszos nőnek azonban 7 testvéréből hatan nem nyugodtak bele abba, hogy övé legyen a ház. Jelenleg zajlanak a fellebbezések, bíráskodások, Eleonora ez ügyben kérte a prefektus segítségét.

A bikszádi Grigorut Anának szintén rokonaival gyűlt meg a baja. A nő édesapjától megvett egy földterületet, ami egyik rokonuk telkének szomszédságában van. Az írásos megegyezések értelmében a nő számára biztosítva kell legyen a telkére való be- és kijárás. A rokon azonban erre a részre ráépített egy házat, így Grigoruték képtelenek megközelíteni telküket.

Balog András és felesége, Rist Mária egy krasznacégényi malom, malomház és olajprés ügyében kért segítséget.

Az 1960-1970-es években fokozatosan lerombolták az említett épületeket, amelyek az államosítás előtt Rist Mária családjának tulajdonai voltak. A nő egy évtizede kéri az 520 850 lejes kártérítést, azonban mai napig nem sikerült ezt megkapnia.

Nem csak földügyben keresték fel azonban Giurcát. Az erdődi Horváth család fiuk holttestét szeretnék hazahozni Spanyolországból. A szeptember elsején elhunyt 36 éves férfi testének hazaszállításának lebonyolításáért a román nagykövetség 2300 eurót igényel. Az elhunyt apja elmondta, jelenleg nem áll rendelkezésükre ennyi összeg, azonban fúknak volt életbiztosítása, így abból a pénzből minden bizonnyal ki lehetne fizetni a díjat. A biztosítás járulékát azonban még nem tudni mikor kapják meg, így a prefektust kérték, segítsen az ügyben.

Kevésbé tragikus, de több utca lakóinak is gondot okozó problémával kereste meg a Dara utcai Muzsika Zoltán és a Miron Costin utcai Juhász Zsolt Giurcat.

Az említettek ugyanis csak úgy, mint több szomszédjuk, állatot tartanak a ház körül. Egy 2007-ben megjelent rendelet alapján ez azonban már nem megengedett. A közösségi rendőrök ellenőrzésük során a környék udvarait megvizsgálva figyelmeztetésben részesítették a lakosokat és szeptember 30-áig adtak haladékot arra, hogy eltüntessék állataikat. Udvaronként összesen 20 tyúk megtartását engedélyezték, azonban a sertéseknek, lovaknak, teheneknek menniük kell.

A két férfi 149 környékbeli aláírásával nyomatékosította óhajukat arra vonatkozóan, hogy megtarthassák a megélhetésüket biztosító jószágokat.


A legtöbben földügyben keresték fel Giurcát
A legtöbben földügyben keresték fel Giurcát


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: