2009-03-03 16:48:29• hírek • Parajdi Andrea

Panaszok a valutaváltó egységekre

Öt nap alatt négy panaszbejelentés érkezett Szatmárnémetiben működő pénzváltó egységekre, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz. A valuták átváltásával foglalkozó cégekre legtöbben amiatt panaszkodnak, hogy nem tájékoztatják kellően ügyfeleiket a kezelési költség mértékéről.

A.Coposu sétányon, illetve az Aurora Étterem mellett működő valutaváltókra érkezett panasz az elmúlt napokban a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz - tudtuk meg Rus Luciantól, a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal főfelügyelő-helyettesétől. Mint mondta, az ügyfeleknek tudniuk kell mielőtt betérnek egy pénzváltóhoz, hogy abban az egységben felszámolnak-e kezelési költséget, azonban az említett valutaváltók nem függesztették ki látható helyre ennek a díjnak a mértékét. -A legtöbb pénzváltó kezelési költség nélkül dolgozik, azonban olyan egységek is vannak, amelyek akár 16%-os díjat is felszámolnak - magyarázta a főfelügyelő-helyettes.

A Fogyasztóvédelmi Hivatal a hasonló esetek elkerülése végett, azt tanácsolja, hogyha valaki a pénzváltáskor értesül arról, hogy kezelési költséget is fizetnie kell, ne írja alá a tranzakcióról szóló nyilatkozatot. Ezt követően tegyen panaszbejelentést, és kérje a Fogyasztóvédelmi Hivatal segítségét.

Rus Lucian főfelügyelő-helyettes továbbá arról is beszámolt, hogy február 17 és 24 között gabonatermékeket forgalmazó kereskedelmi egységekben végeztek ellenőrzéseket. Az ellenőrzések során 12 üzlethelyiséget vizsgáltak át, amelyek számára összesen 26200 lej értékben szabtak ki büntetéseket. A legnagyobb problémát a termékek szavatossági idejének lejárta jelentette. Az egyik üzlethelyiségben -ahol a gabonatermékekkel különösebb probléma nem volt - a kozmetikai részlegen találtak egy olyan hajfestéket, amelynek már két éve és 85 napja lejárt a felhasználhatósági ideje. A Fogyasztóvédelmi Hivatal ismét felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy vásárlás előtt tájékozódjanak a termék minőségét illetően.

Szintén a március 3-án, kedden megtartott sajtótájékoztatón hangzott el az a probléma is, hogy egyre többen esnek áldozatul a telefonüzenetekben érkező „nyereményjátékok" ajánlatának. -Sokan vannak, akik elég hiszékenyek, és a könnyű pénzszerzés reményében szívesen részt vesznek telefonos nyereményjátékokon, amelyek mögött rendszerint csalók állnak - magyarázza a főfelügyelő. Elmondása szerint a legtöbb ilyen üzenet arra buzdítja az embereket, hogy postán fizessenek be egy bizonyos összeget, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy sokkal nagyobb pénzösszeg tulajdonosai legyenek.

A valutaváltóknak tájékoztatni kell ügyfeleiket a kezelési költség mértékről.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: