2019-03-01 06:56:46• hírek • közlemény

Pályázni, szövetkezni, termelni, eladni – ez a jövő a mezőgazdaságban

Február 28-án Nagykárolyban, a Károlyi-kastély nagytermében szervezték meg az idei első Agrárakadémiát. A szatmári gazdálkodókat sokrétű információkkal ellátó rendezvénysorozat második állomása a szervezők legmerészebb várakozását is felülmúlta: nem volt elég több mint kétszáz előkészített szék, jóval több mint kétszázötvenen hallgatták meg az előadókat.

Veres Norbert, a társszervező Közép-európai Gazdaságfejlesztő Hálózat Nonprofit kft. szatmári irodavezetője köszöntötte a résztvevőket, majd házigazdaként Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere vette át a szót. Beszédében kiemelte: a mezőgazdaságban nem csak a termelés a fontos. Sőt, fontosabb a termékek értékesítése, mert ha ezzel nem foglalkozunk, a nyereség más zsebébe kerül.   

 

Telegdi Andrea, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja magyar-román gazdasági kapcsolatokról beszélt, kijelentve: Magyarország kiemelt figyelmet szentel a külhoni gazdálkodóknak. A cél, hogy a különböző támogatási formák által vonzóvá tegyék számukra a mezőgazdaságot, ezzel pedig segítsék a szülőföldön való boldogulást.



Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a Szatmár megyei Falugazdász Program vezetője tisztázta a gazdálkodók által gyakran tévesztett fogalmakat. A falugazdászok segítséget nyújtanak, akár a pályázásban segítenek, de pénzt nem tőlük kell várni. Támogatást a hamarosan beinduló gazdaságfejlesztési program által, pályázva lehet kapni. A mezőgazdasági szakpolitikus kitért a közelgő EP-választásokra is. Mint mondta, 2021-től változni fog Európa, a választásokon pedig arra kell törekedni, hogy az új Európa alakítói legyünk, ne pedig azok, akik feje fölött születnek döntések. Dicsérte a LEADER akciócsoportok munkáját, amelyek eddig is sokat tettek a megye gazdáinak fejlesztéséért, egy hamarosan induló programban EU-s finanszírozást nyújtanak majd szövetkezetek létrehozására. Magyar Lóránd szerint a mezőgazdaság jövője az együtt gondolkodáson túl a közös munka és a feldolgozás beindítása, megváltoztatva a jelenséget, miszerint jelenleg a szatmáriak nem fogyasztanak szatmári termékeket.
 

Pataki Csaba megyei tanácselnök örömét fejezte ki, hogy hatalmas érdeklődés övezi a rendezvényt. Emellett felhívta a figyelmet a mezőgazdasági képzések fontosságára, mert a pénz mellé tudás is kell. Bátorította továbbá a gazdálkodókat, hogy merjenek modern technológiákat, gépeket használni.  
 

Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője figyelmeztette a gazdákat arra, hogy a gazdaságfejlesztő programban 15 ezer euró támogatást igényelhetnek, de ha a gazdák összefognak, mindenki a maga 15-15 ezer eurójával hozzájárulva a gépek vásárlásához komoly fejlesztéseket valósíthatnak meg. Beszélt a pályázati kiírásokról is: a szatmári gazdák a Pro Economica Alapítvány oldalán található kiírásokhoz hasonlóra számíthatnak.



 

Pályázati lehetőságekről beszélt Botos Beáta, a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökség munkatársa is. Folyamatosan jelennek meg új kiírások, melyek során akár 1 millió eurós támogatás is elnyerhető – természetesen az önrész biztosításával. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséget képviselő Galiger Izabella a területi alapú támogatásról, a gázolajtámogatásról és az azokkal kapcsolatos buktatókról beszélt, valamint érintette a hamarosan elérhető erdőtelepítésről szóló támogatásokat is.
 

A folytatásban a gazdálkodók megismerkedhettek a számos, a növénytermesztés során használatos termékeket értékesítő cégekkel, izgalmas részleteket tudhattak meg a vetőmagvakról és a palántanevelésről, majd magyarországi cégek osztották meg tapasztalataikat a gazdaságfejlesztő program kapcsán és mutatták be saját termékeiket: talajművelő gépeket, permetezőgépeket, szippantókat és gyümölcs feldolgozására alkalmas berendezéseket, amelyeket a vevő igényei szerint alakítanak.  
 

A rendezvény a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (CEED), a Szatmári Vidékfejlesztéséért Egyesület, a Szatmár Megyei Magyar Gazdák Egyesülete és a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács együttműködésével valósult meg.


 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: