2010-01-19 14:03:00• hírek • Szatmár.ro

Pályázatot hirdetnek középiskolásoknak

A pályázat meghirdetője a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Filozófia Tanszékcsoportjának magyar tagozata, támogatója a Bolyai Társaság, résztvevői pedig a 2010-ben érettségiző diákok lehetnek.

A szervezők két idézetet ajánlanak továbbgondolásra:
1) „Az ember természete mindenestől természet, omne anima! Semmi nincsen, amit ne tudnánk természetünkké tenni, nincsen semmi olyan természetes, amit ne tudnánk elveszíteni." (Pascal)
2) „A művészet értékesebb az igazságnál." (Nietzsche)
Írásaitokban követhetitek a szabad, kötetlen esszéműfaj szabályait, vagy a tankönyvben szereplő esszémodellek szerkezetét. Felhasználhatjátok mindkét vagy csak az egyik-egyik idézetet.

Az A4-es lapokon kézzel írott, vagy nyomtatott, 3-6 oldal terjedelmű jeligés pályaműveket postai úton a Bolyai Társaság címére küldjétek el április 30-ig (postai bélyegző dátuma). Cím: Societatea Bolyai 400110 Cluj-Napoca, Of. Poştal 1. C.P. 317. Küldeményetekhez mellékelni kell egy lezárt borítékot, amely tartalmazza a pályázó személy nevét (az iskola és az osztály feltüntetésével), értesítési címét (lakcím, telefon, e-mail), valamint a pályázó filozófiatanárának a nevét. Ezeket a borítékokat az eredményhirdetéskor bontják fel.

A pályamunkákat kidolgozott szabályzat alapján a tanszék oktatóiból álló bizottság 1-100 ponttal értékeli. Az elbírálás szempontjai között egyaránt szerepel az íráskészség, valamint az, hogy a pályázó hogyan érvényesíti a mindennapi életben végzett megfigyeléseit, hogyan tudja felhasználni a rendelkezésére álló filozófiai ismereteket a tapasztalatai elemzése, értelmezése során, s mennyire képes egy világos, összefüggő gondolatmenetet felépíteni és érvekkel alátámasztani.

A pályamunkákat természetesen díjazzák. Az első három helyezett pénzjutalomban részesül. Valamennyi díjazott oklevelet kap, és könyvjutalomban is részesülnek. A szervezők vállalják a legjobb pályamunkák megjelentetését.
A legalább 70 pontot elért pályamunkák szerzői a felvételi versenyen kívüli beiratkozási lehetőséget nyernek a 2010/2011-es tanévre a BBTE-re, a filozófia szak magyar tagozatán meghirdetett államilag támogatott (tandíjmentes) helyekre, a rendelkezésre álló helyszám valamint a kapott pontszám csökkenő sorrendje függvényében.

Az eredményhirdetésre Kolozsvárt, a BBTE Filozófia Tanszékén kerül sor a 2010. május 22-én szervezett filozófusnap alkalmából. A pályázók írásbeli értesítést is kapnak a pályázat eredményéről.
A pályázók bármikor kapcsolatba léphetnek a Filozófia Tanszékcsoport magyar tagozatával Gregus Zoltán egyetemi adjunktus révén, a zoltangreguss@gmail.com címen. A felvételivel kapcsolatos kérdéseikre is szívesen válaszolnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: