2019-01-26 11:45:41• hírek • Közlemény

Pályázatot hirdetnek a közösségi iskolák fejlesztése és széleskörű megismertetése céljából

A Szatmárnémeti Rotary Club és a „Noi Orizonturi” Alapítvány meghirdeti a „Az iskola egyesít” pályázatot, a közösségi iskolák fejlesztése és széleskörű megismertetése céljából.

Három Szatmár megyei iskola kerül kiválasztásra, és kap segítséget abban, hogy kapcsolataikat erősítsék a közösséggel és abban, hogy a tanulók számára jövőjüket meghatározó releváns oktatási körülményeket biztosítsanak. A pályázat végrehajtása három év, amelyben az iskolák komplex támogatást kapnak az iskola-menedzsment területén, illetve a tanügyi káderek és a szülők is csoportos fejlesztési és ismeretszerzési programokon vesznek részt. A pályázatot a Szatmárnémeti Rotary Club hajtja végre a “Noi Orizonturi” Alapítvánnyal partnerségben, és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség támogatásával, 2019-2021-ben.

 

A releváns tanuláson a hangsúly

 

A közösség, mint a tanulás helyszíne, a tanügyi káderek, oktatók jóléte, a szülőkkel való jó együttműködés, továbbá a valós élet kérdésköreinek a tanulásba való beillesztése azok a kulcsjellemzők, amelyeket ennek a projektnek a keretében felvetnek, abból a célból, hogy az iskolák választ tudjanak adni a tanulóik szükségleteire, és felkészíthessék őket a változó munkaerőpiac kihívásaira, ugyanakkor legyenek aktív polgárai saját közösségüknek. 

 

A kiválasztott iskolák a következőkben részesülnek: intézményvezetési képzés, támogatás az iskola fejlesztési stratégiai tervének kidolgozásában, az Oktatásügyi Minisztérium által elismert „élményalapú oktatási módszerek” tanfolyam, szocio-emocionális és kapcsolattartás fejlesztési  program a tanítók és az osztályfőnök-tanárok számára ( „Cercul Siguranței” elnevezésű program); 1000 Euró támogatás az iskola fejlesztési tervéből leképezett programok lebonyolításához, tapasztalatcseréken  való részvétel Románia más iskoláival.

 

Mindezeken túl, a Szatmárnémeti Rotary Club a három iskola számára rendelkezésre bocsájtja saját szakértelmét és idejét, hogy a gyerekekkel konkrét információkat és tapasztalatokat osszon meg hajlamaiknak és irányultságuknak a fejlesztésére, az iskolaigazgatókat pedig iskolafejlesztési tanácsadással segíti. 

 

Az iskola, amely egyesít

 

Mind a „Noi Orizonturi” Alapítvány, mind pedig a Szatmárnémeti Rotary Club egyaránt vallja: – „Az egész falura szükség van, hogy egy gyereket felnevelj”- ezért is támogatják közösen a három iskolát, hogy váljanak a közösségi mozgósítás hajtómotorjává, a tanulók előrehaladásának környezetévé. A három szatmári iskola csatlakozik a többi 45 közösségi iskola hálózatához Romániában, amelyeket partnerségi csomag tart fenn: az iskola intézménye, a szülők és más közösségi entitások, akik együtt, vállvetve segítik a közösség fenntartható fejlődésének ügyét.

 

A projekt végén három szatmári közösség válik majd befogadóbbá a tanulók számára, mint hiteles tanulmányi helyszín, ugyanakkor haszonélvezői lesznek a gyerekek és tanárok által lebonyolított pályázatoknak. Több mint 1000 kedvezményezett tanuló vesz részt ebben a projektben.

 

Az iskolák kiválasztása

 

Bármelyik Szatmár megyei iskola benevezhet a pályázatban való részvételre, ha február 18-ig elküldi a benevezési iratokat (letölthetőek innen: https://www.noi-orizonturi.ro/2019/01/24/lansare-program-scoala-care-ne-uneste/). A feliratkozásról és a válogatásról bővebb tájékoztatás a www.noi-orizonturi.ro honlapon olvasható, vagy a következő e-mail címen kérhető: maria_kovacs@noi-orizonturi.ro. Különösen a falusi környezetben vagy a kisvárosokban működő általános iskolákat bátorítjuk a benevezésre!. 

 

A „Noi Orizonturi” Alapítványról és a Közösségi Iskolákról

 

18 éve a “Noi Orizonturi” Alapítvány olyan eszközöket kínál az nevelők számára, amelyekkel ezek felvértezhetik a fiatalokat arra, hogy pozitív változásokat kezdeményezzenek és valósítsanak meg a saját közösségeikben. Oktatókkal és nevelőkkel, iskolaigazgatókkal illetve önkéntesekkel dolgoznak együtt, hogy átalakítsák a romániai oktatási/nevelési rendszert, továbbá támogatást nyújtunk 24 más országban működő szervezetnek a jellemfejlesztés és kompetencia területein. Egy új perspektívát kínálunk az iskoláknak: hogy egy olyan hely legyenek mely teret ad a közösség különböző tagjainak az együttműködésre, jobban megfelelve ezáltal a tanulók szükségleteinek. 

 

A 2016-os évtől az Alapítvány beindította a „Școli conectate la comunitate” (közösséghez csatlakoztatott iskolák) programot, amelyben lehelyezték az első, közösségi iskolahálózat alapjait Romániában. A programot a Civil Szervezetek 2018-as Gáláján I díjjal jutalmazták, a „Civil magatartás és közösségi részvétel” szekción belül azért a támogatási módért, amellyel 30 iskolát támogatott abban, hogy több mint 20 000 közösségi tagot toborozzon köréjük.
További információkért az alapítvánnyal kapcsolatban az érdeklődők klikkeljenek a https://www.noi-orizonturi.ro/ honlapra.

 

A Szatmárnémeti Rotary Club-ról és a nevelésről

 

A Szatmárnémeti Rotary Club 2003 óta számos programot ültetett gyakorlatba, 3 nagy keret-program részeként: Rotary a Nevelésért, Rotary az Egészségért, és a Rotary a Közösségért. Ami a nevelés ügyet illeti, a klub eddig olyan akciókat hajtott végre, amelyek: kiválósági központok felszerelését, tanügyi káderek díjazását, zeneiskolák hangszerekkel való ellátását célozták stb. További információkért kéjük látogassák meg a szervezet honlapját: https://rotarysatumare.ro/ 

 

Kapcsolati személyek:

Anca Gaidos
a „Noi Orizonturi” Ügyvezető Igazgatója
anca_gaidos@noi-orizonturi.ro 

Csengeri Zsolt
a Rotary Club elnöke 2018 – 2019-ben
zsolt.csengeri@rotarysatumare.ro 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: