2015-09-03 16:28:06• hírek • Szatmar.ro

Pályázatok: átok vagy áldás? Önkormányzatok a csőd szélén!

Románia 2007-es uniós csatlakozását követően a brüsszeli finanszírozású pályázatokban sokan magát az égi mannát látták. Kétségtelen, hogy jelentős fejlesztéseket, beruházásákoat tett lehetővé a közösségi pénz - olyanokat, amelyekre amúgy aligha lett volna fedezet. Nem egy esetben azonban komoly fejtörést okoz a megpályázott beruházások kivitelezése.

Ebben a helyzetben van jelenleg Mikola, Szokond és Apa község. Ezért Eugeniu Avram prefektus csütörtök délelőttre megbeszélésre hívta a három érintett polgármestert, valamint a tervezőket, kivitelezőket. A tanácskozás céja kettős volt: egyrészt, hogy sürgessék a megakadni látszó munkálatokat, másrészt pedig, hogy megtalalják a kiutat a gödörből. Amennyiben ugyanis ez nem sikerül és a beruházások (a paletta igen széles a kanalizálástól az útépítésen keresztül az iskola-felújításig) nem készülnek el időben, akkor a községek 2,5 millió eurót kell kifizessenek. Mondanunk sem kell, hogy szűkös költségvetésük ezt nem tenné lehetővé.

Érdekes módon valamennyi esetben ugyanarról a kivitelezőről van szó, a Dominiumról. Ennek vezetője, Szilágyi Ferenc elmondta, összességében a munkálatok 90%-a el van végezve. Minden jól haladt, amíg a cég ellen nem kellett csődvédelmi eljárást indítani és nem vált fizetésképtelenné. Ennek szerinte több oka van. Egyrészt vannak olyan önkormányzatok, amelyek tartoznak a cégnek, de az is előfordult, mint például Mikolában, hogy a beruházás költsége jóval nagyobb a licitkor meghatározott árnál. Az említett példa esetében 9 millió lejért nyerték meg a munkálatokat, ám annak értéke 16 millió lej.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: