2009-06-22 13:13:14• hírek • Szatmar.ro

Pályák és tévék is érdeklődnek

A FOTA tervezett bajnoksága több szereplő támogatását is élvezi.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) az elmúlt hét végén tűzte ki határidőnek, hogy a Forma1-ben szereplő csapatok érdekvédelmi szervezetével, a FOTA-val egyezségre jusson a következő szezonban érvénybe lépő szabálymódosításokról szóló vitában. Ám mivel a FIA semmilyen tekintetben nem hajlandó engedni, a FOTA egy új versenysorozat létrehozását jelentette be.

Ezzel kapcsolatban a szervezet tagjai több szabályt illetően már megegyeztek, és ezek közül a fontosabbakat nyilvánosságra is hozták. Az autók nagyságrendileg a mostaniakhoz hasonlítanak majd, ám nem használnak KERS-t. Minden istálló három járművet indíthat futamonként. A pontrendszer is megváltozik, a 12,9,7,5,4,3,2,1 szisztéma szerint jutalmazzák majd a pilóták teljesítményét.

A költségcsökkentés jegyében minden versenyző évi nyolc motort használhat, korlátozzák a teszteket és a szélcsatorna használatát.

Mivel a Forma1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone által kért egyre nagyobb jogdíjak miatt több legendás versenypálya (Adelaide, Jerez, Silverstone, Magny Cours, Montreal, Imola, Indianapolis, Fudzsi, Mugello, Lausitzring és Spa ) is kiszorult az utóbbi időkben a Forma1-ből, ők már jelezték, szívesen otthont adnának az új sorozat futamainak. Mindemellett Albert monacói herceg is bejelentette, hogy Monte Carlo továbbra is vendégül szeretné látni a Ferrarit...



Hátat fordítanak a Forma1-nek a csapatok?


A szurkolók és a szponzorok miatt létfontosságú tévéközvetítések ügyében is nyerő helyzetben van a FOTA, mivel az olasz Sky Sports máris kijelentette, hogy a Ferrari nélkül kész felbontani a szerződését a Forma1-el, míg a BBC szintén az új sorozat mellett tette le a voksát. Ráadásul a FOTA több nemzeti tévétársaságnak felajánlotta, hogy az első szezonban ingyen közvetíthetnek.

Bár az új sorozat létrejöttéig hosszú az út, és még a két fél közötti megegyezés sem kizárható, Flavio Briatore szerint létrejöhet jövőre az új versenykiírás. „Még rengeteg munka vár ránk, de kelő akaraterővel tíz hónap múlva elindulhat a bajnokság", mondta a Renault főnöke.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: