2011-05-09 09:21:16• hírek • Szatmár.ro

Pakisztánból támogatták

Oszama bin Laden mögött "valamilyen támogatói hálózat" állt Pakisztánban, de egyelőre nem világos, hogy az ország kormányának köze volt-e ehhez - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a CBS televízióban vasárnap sugárzott interjúban.

"Nem tudjuk, hogy kikből vagy miből állt ez a támogatói hálózat. Nem tudjuk, hogy ebben kormányzati vagy a kormányzaton kívüli emberek vettek-e részt, ezt a dolgot ki kell vizsgálnunk és ami még fontosabb, a pakisztáni kormánynak kell kivizsgálnia" - jelentette ki az amerikai elnök, aki első ízben beszélt erről a kérdésről a nyilvánosság előtt.
A pakisztáni kormányzat, amely már korábban ígéretet tett az ügy kivizsgálásra, tagadta, hogy a bin Ladenhez hasonló szélsőségeseknek menedéket nyújtana.

"Jelezték, hogy alapvető érdekük kideríteni, miféle támogatói hálózata volt bin Ladennek" - mondta Obama, aki ugyanakkor rámutatott, hogy Iszlámábád még napokkal a terroristavezér megölése után sem tudta tisztázni a kérdést.
"Egy kis időbe beletelik majd, amíg ki tudjuk aknázni azt az információt, amit a helyszínen találtunk" - nyilatkozott az amerikai elnök a bin Laden abbotábádi búvóhelyén felfoglalt komputerekről és adathordozókról.

A The Washington Post a hétvégén arról cikkezett, hogy az Obama-kormány sem nyilvánosan, sem a kulisszák mögött nem vádolta meg Pakisztánt bin Laden rejtegetésével. Egy, a lapnak névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint Washington a kapcsolatok kiemelt fontossága miatt még akkor sem menne el a teljes szakításig, ha bebizonyosodna, hogy a pakisztáni titkosszolgálat valamelyik volt vagy jelenlegi vezetője tudott bin Laden hollétéről.
A lap pakisztáni médiaforrásokra hivatkozva azt írta: nem kizárt, hogy a bin Laden-ügy miatt az ország egyik legnagyobb befolyású embere, Ahmad Sudzsa Pasa tábornok, a pakisztáni Szolgálatközi Hírszerzési Igazgatóság (ISI) vezérigazgatója lemondásra kényszerül.


Komoly stáb dolgozott a Bin Laden ügyön
Komoly stáb dolgozott a Bin Laden ügyön


A The Washington Postnak két pakisztáni illetékes bin Laden elfogott feleségének vallomására hivatkozva azt állította, hogy a terrorista vezér már 2003 óta Pakisztánban élt. A legutolsó rejtekhelyére történő, 2005-ben történt beköltözése előtt bin Laden Haripur közelében, egy Csak Sah Mohammad nevű faluban húzta meg magát, az Abbotábádba vezető autóút mentén.

A pakisztáni idő szerint hétfőn hajnalban végrehajtott rajtaütés óta több felháborodott amerikai törvényhozó követelte, hogy az Egyesült Államok csökkentse vagy teljes egészében vonja meg a Pakisztánnak nyújtott támogatást.
Az Obama-kormány tavaly bejelentette, hogy 2 milliárd dollár katonai támogatást kíván nyújtani az országnak azon a 2009-ben jóváhagyott, öt éven át folyósítandó 7,5 milliárdon felül, amelynek célja, hogy ellensúlyozza ott az iszlamista szélsőséges mozgalmak vonzerejét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: