2015-05-12 10:28:21• hírek • MTI

Pakisztán segített bin Laden elfogásában?

Nagyobb szerepe volt a pakisztáni hadseregnek és a titkosszolgálatnak Oszama bin Laden terroristavezér megtalálásában, mint azt az Egyesült Államok eddig állította - közölte egy ismert amerikai újságíró meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva.

Seymour Hersh a London Review of Books hasábjain hazugsággal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt Oszama bin Laden megtalálásával és megölésével kapcsolatban.

A Fehér Ház hétfőn kiadott közleményében "nyilvánvalóan hamisnak" és minden alapot nélkülözőnek nevezte Hersh állításait.
Az al-Kaida terrorhálózat vezetőjével 2011 májusában pakisztáni rejtekhelyén, Abbotábádban végeztek amerikai kommandósok. Washington azt állítja, hogy a pakisztáni hatóságok tudta nélkül jártak el.

A washingtoni oknyomozó újságíró ezzel szemben egy meg nem nevezett volt magas rangú, nyugalmazott amerikai hírszerzőre hivatkozva azt írta: az Egyesült Államok 25 millió dollárt fizetett a pakisztáni titkosszolgálat egy munkatársának azért, hogy elárulja Oszama bin Laden rejtekhelyét, és az akcióról előzetesen értesítették a pakisztáni hadsereg két legfelső vezetőjét.
Hersh 1970-ben Pulitzer-díjat kapott a vietnami My Lai-ban 1968-ban történt vérengzés leleplezéséért, és utóbb tudósított Irakból, Afganisztánból és Szíriából is. Az újságíró szerint egyébként bin Laden holttestét nem a tengerbe süllyesztették, a muszlim vallás rítusainak betartásával, hanem a Hindukus hegységben egyszerűen kidobták a kommandósok helikopteréből.

Ned Price, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn közleményt adott ki, amely szerint a cikkben túlságosan sok pontatlanság és alaptalan állítás van ahhoz, hogy azokat egyenként cáfolja. "Nyilvánvalóan hamisnak" minősítette ugyanakkor Hershnek azt az állítását, hogy a bin Ladent likvidáló művelet ne lett volna egyoldalú amerikai akció.
Price szerint a műveletről az Egyesült Államokban is csak egy nagyon szűk körnek volt tudomása, és Obama elnök úgy döntött, hogy arról egyetlen kormányt sem értesít előzetesen, így a pakisztánit sem. Leszögezte, hogy Washington és Iszlámábábád a jövőben is partner marad az al-Kaida megsemmisítésére irányuló erőfeszítésekben, de ez maradéktalanul egy amerikai művelet volt.

A CNN-nek nyilatkozva több szakértő is a szemtanúk vallomásának ellentmondó fikciónak minősítette a történtek Hersh-féle verzióját. Hasonlóképpen elutasítóan nyilatkozott a CBS televíziónak az újságíró állításairól Michael Morrell, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatóhelyettese.

Seymour Hersh a CNN-nek elismerte, hogy a múltban több ízben tévedett a cikkeiben, de a bírálatok ellenére kitartott a mostani állításai mellett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: