2009-06-05 14:16:59• hírek • Gozner Gertrud

Visszaadnák a régi utcaneveket

Kereskényi Gábor alpolgármester péntek délben tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a következő rendes tanácsülésen az RMDSZ frakciója megpróbálja keresztülvinni a magyar utcanévtáblák ügyét.

Az ügy előzménye, hogy készül az új utcanévjegyzék, városi szinten nyolc zónára lebontva. A városi tanács a múlt csütörtöki ülésén elhalasztotta az erről való döntéshozatalt, mert még egyeztetni kell a részleteket. Az ülésen az RMDSZ azt javasolta, hogy azokat az utcaneveket, amelyeket le lehet fordítani magyarra, azokat két nyelven tüntessék fel a jövőben.

A városi tanács RMDSZ frakciója mindig is fontosnak tartotta a kétnyelvűség ügyét, de korábbi önkormányzati ciklusok alatt nem volt olyan a politikai hangulat, hogy ezt végbe lehessen vinni - tudtuk meg az alpolgármestertől. 1992 és 2000 között az ilyen kezdeményezések mind nacionalista ellenállásba ütköztek. 2000-től azonban jelentős előremozdulás tapasztalható, megváltozott az önkormányzati hangulat és jelentős eredményeket tudtak így elérni.

Például sok helyen kétnyelvű tábla jelzi az állami intézmények neveit, valamint tanácsi határozat is született, hogy új utcák létesítésekor ezek fele-fele arányban viselnek magyar és román, Szatmárnémetihez kötődő személyek neveit. Így jött létre többek közt a Hám János utca, a Ruha István átjáró, a Páskándi Géza, Teleki Blanka és Csipler Sándor utcák, és a Kossuth kert. Ugyancsak lehetségessé vált az utcanév lefordítás, például a Strada Basmelor a Mesék utcájaként is szerepel. Az RMDSZ frakció ezekre az eredményekre alapoz a módosítás során, amit be szeretnének vinni a következő havi rendes tanácsülésre - fejtette ki Kereskényi.

Túrós Lóránd városi tanácsos ismertette a módosítás gyakorlati részleteit, miszerint a személyneveken és a Kárpátokon túl található helységneveken kívül minden utcanevet magyar nyelvre is lefordítanak. Ezzel az utcák egy részénél megvalósul a régi utcanevek visszaadása. Ez nem jelent utcanév-módosítást, a személyi igazolványokban és a hivatalos okmányokon továbbra is ugyanaz a név fog szerepelni - tette hozzá a tanácsos. Az utcanévtáblák cseréjéről még nem döntene ez a határozat, első lépés, hogy jogi alapot teremtsenek a magyar utcaneveknek.


Kereskényi Gábor alpolgármester és Turós Lóránd városi tanácsos


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: