2009-08-12 12:53:08• hírek • Gozner Gertrud

Páciensek az Orvosi Kamarában

A romániai Orvosi Kamara igazodott azon európai előíráshoz, miszerint a betegek is képviseltethetik magukat a kamara szakbizottságaiban.

Ez az első intézmény, amely befogadja döntéshozó szerveibe a páciensek képviselőit. Az erre vonatkozó előírásokat a Páciensek Jogainak Európai Kartája tartalmazza. A pácienseknek ezen kívül képviseletük kell legyen az Országos Egészségügyi Biztosítópénztár igazgatótanácsában, az egészségügyi minisztérium bizottságaiban és a kórházak igazgatótanácsaiban is.

Ezzel az intézkedéssel az Orvosi Kamara felzárkózik az európai szabványokhoz. A páciensek jogainak betartása csökkenti az egészségügyi alkalmazottak kötelezettségeit és felelősségét, mivel az egészségügyi testületnek nem kell egyedül a személyek jövőjét kockáztató döntéseket hozni, tekintve, hogy a döntőszervben a páciensek képviselői is jelen vannak - áll a páciensek európai chartájában.

Dr. Láng László, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnöke üdvözölte a kezdeményezést, viszont még nem tudja milyen jogi keretek között fog ezt életbe lépni. A betegek valójában nem lesznek tagjai az Orvosi Kamarának, hanem egy képviselő, aki valószínűleg egy jogi felkészültségű szakember, fogja őket reprezentálni a döntéshozatalnál - magyarázta Láng doktor.

Magyarországon már létezik egy ilyen státus, betegjogi képviselőnek hívják, és ő jár el a páciensek ügyében a különböző fórumokon - magyarázta az orvos. A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladatuk az is, hogy segítség őket jogaik megismerésében és érvényesítésében.

Fontos, hogy a betegjogi képviselő ne egy formális cím legyen, amit valaki politikai célból birtokol, hanem ez a személy valóban a beteg érdekeit tartsa szem előtt, és ne egy érdekcsoportét - fejtette ki az alelnök. A betegeknek nincs helyük a szakmai testületekben, számukra egy külön reprezentatív szervet kell létrehozni, amely a város vagy a megyei tanács intézménye alá tartozna.

Úgy kell gyakorlatban ültetni a kezdeményezést, hogy a képviselők hatékonyan léphessenek fel a páciensek ügyeiben, és legyen beleszólásuk a bevezetendő változtatások, például a vizitdíj tekintetében - tette hozzá a szakember.


Szorosabb lesz az együttműködés a beteg és az orvos között.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: