2010-10-15 07:34:38• hírek • Szatmár.ro

Pacalpörkölt szatmári módra és burgonya ropogós

Pacalpörkölt szatmári módra!

Hozzávalók:

2,5 kg megtisztított pacal, 4-5 darab vöröshagyma, 2 nagyobb babérlevél, 1 kk. Egészbe hagyott fekete bors, 1 citrom, só, 25 dkg füstölt szalonna, 2 púpozott evőkanál piros csípős porpaprika, 2-3 paradicsom és zöldpaprika, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál majoránna, fél kiskanál darált bors.

Elkészítés:

A pacalt egy félbe vágott hagymával a babérlevéllel a borssal, meg a félbevágott citrommal edénybe rakjuk és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Erős tűz fölött fölforraljuk. Ekkor a tűzet mérsékeljük. A pacalt megsózzuk, lefedjük és kb 2 óra alatt puhára főzzük. Utána óvatosan tálcára emeljük, s ha kihűlt kisujjnyi csíkokra vágjuk. Amíg a pacal hűl van elegendő időnk arra, hogy az edényt, amibe főztük kitisztítsuk.

A szalonnát vékony csíkokra, a maradék hagymát pedig apróra vágjuk. A szalonna zsírját kiolvasztjuk, majd a hagymát megdinszteljük benne, megsózzuk, pirospaprikával megszórjuk, majd a csipőspaprikával fűszerezzük és az apróra vagdalt paprikát meg a paradicsomot is hozzáadjuk. A zúzott fokhagymával, a majoránnával és a borssal izésítjük, kb 20-25 percig forraljuk, ekkor kerül bele a pacal, amivel újabb 20-25 percig főzzük. Forrón fogyasztjuk. Ha még pikánsabban szeretjük, vörösborral engedjük fel víz helyett. Bográcsban főzve még finomabb!

Burgonyaropogós (diabetikusoknak is!)

Hozzávalók:

2 közepes burgonya, 1 ek. liszt, 1/2 tojás, olaj a sütéshez, petrezselyemzöld, bors, só.

Elkészítés:

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a felvert tojást, sóval, borssal, petrezselyemzölddel ízesítjük. Jól formálható tésztát készítünk belőle, négyfelé oszthatjuk és kb 4-5 cm hosszú, 1,5 cm széles rudacskákat formálunk belőle. A forró olajban, a lángot fokozatosan mérsékelve, hogy a belseje is átsüljön, ropogósra sütjük.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: