2009-08-04 13:56:41• hírek • Parajdi Andrea

PSD-s alelnöke van a Megyei Tanácsnak

Kormánypárti alelnöke lett a Szatmár Megyei Tanácsnak. Tizenegy megyei tanácsos kezdeményezésére augusztus 4-én, kedden rendkívüli tanácsülés keretében leváltották alelnöki székéből a liberális párthoz tartozó Valentin Macecet, akinek a helyét a Szociáldemokrata Párt tagja Mircea Govor foglalta el. Az RMDSZ szerint fontos, hogy a kormány képviselve legyen a megyei vezetők között.

Több oka is van annak, hogy a PNL-s Valentin Macecnek fel kellett állnia a Szatmár Megyei Tanács alelnöki székéből. Elsőként Szatmár megye érdekét szolgálja, ha a kormány képviselve van a megye vezetésében, hiszen a támogatásokról szóló ígérgetéseknek csak így lehet kézzel fogható eredménye, s ebben a krízisidőben odaosztják a kormánypénzeket, ahol a PSD párt vezető pozícióban van - fejti ki Csehi Árpád, a Megyei Tanács elnöke.

Mint megtudtuk, ennek az intézkedésnek a gyökere nem helyi eredetű, ugyanis a központi RMDSZ-nek és a PSD-nek a közös döntéséről van szó, amelynek egyébként már Erdély szinten érződik a pozitív hatása. - Gondoljunk csak arra, hogy a PSD kormányra kerülésekor a '89-es állapotok kezdek visszatérni Romániába, hiszen például a tanügyből az összes magyar vezetőt menesztették, ezáltal pedig elveszítettük a magyarság képviseletét. A központi RMDSZ,  tekintve pártjának orientációját, és célkitűzéseit, nem engedheti meg magának, hogy szemet hunyjon a magyar érdekek fölött - magyarázza a PSD és az RMDSZ közös döntéseinek okát.

Annak, hogy a PSD elfoglalhatta a megyei tanács alelnöki posztját, már Szatmár megyében is van eredménye, hiszen több magyar szakembert is sikerült vezetői pozícióban tartani. Weisenbacher István, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési és Halászati kifizetési Ügynökségnél tölthet be vezetői pozíciót, míg Kónya László továbbra is főtanfelügyelő-helyettes maradhat. Kovács Máté, a Szatmár Megyei Ifjúsági Igazgatóság egykori igazgatója, aligazgatóként tevékenykedhet tovább, Dr. Scholtz Béla a Pénzügyőrség aligazgatója, míg Fodor István, a Megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Hivatal aligazgatója lett.

Az egészségügyben is maradhat magyar képviselet, a jövőben is Pataki Ferenc tölti be a Mentőszolgálat igazgatói posztját, s emellett a Megyei Kórház igazgatóságában is lesz magyar ajkú vezető. Mindezeken kívül az is lényeges, hogy Gáti István, az egykori alprefektus szintén ennek az intézkedésnek köszönhetően ügyvezető beosztást kapott a belügyminisztériumban, ahol rajta kívül ezidáig mindössze egyetlen egy magyar fejtett ki tevékenységet.

A PNL megyei tanácsosai a rendkívüli tanácsülésről kivonultak, nem szavazták meg Valentin Macec leváltását, illetve Mircea Govor beiktatását, ugyanis törvénytelennek tartják a tanácsülés összehívását és indokolatlannak kollégájuk menesztését. Adrian Stef, a megyei tanács másik liberális alelnöke lapunknak elmondta: mivel Csehi Árpád tanácselnök jelenleg szabadságát tölti csupán 2/3-os tanácstagi többséggel lehetett volna összehívni a tanácsülést, a leváltás kezdeményezését pedig a törvény szerint akkor szabad napirendre tűzni, ha egy négy lépcsős eljárással már felszólították az alelnököt vétett hibáira. „Jelenleg azonban sem vétett hibákról, sem pedig Valentin Macec törvényes leváltásról nem beszélhetünk " -közvetítette Adrian Stef, a PNL álláspontját.


A PSD-es tapssal köszöntötték Mircea Govort a Szatmár Megyei Tanács új alelnökét
A PSD-ések tapssal köszöntötték Mircea Govort, a Szatmár Megyei Tanács új alelnökét


-A PNL a 393-as közigazgatási törvényt vette alapul, amelyet 2004-ben fogadtak el. Ennek már van egy 2008-as módosított változata, amely nem szabályozza, hogy 2/3-os többség kell a gyűlés összehívására, hanem fele+egy aláírás is elegendő. Ez a módosított rendelet arról sem beszél, hogy négy lépcsős eljárás kell az alelnök leváltásához - tájékoztatott Csehi Árpád, az intézkedés törvényességéről.

Csehi elmondta, a 11 tanácsos által előterjesztett napirendi ponttal ő maga csupán azért ért egyet, mert be kell látnia, hogy a megye érdekeit jelenleg csak így lehet kiszolgálni. A tanácselnök Valentin Macecnek - aki egyébként Bukarestben tartózkodik, így nem volt jelen a leváltásánál- a sajtón keresztül is megköszönte az egy év és két hónap alatt kifejtett eredményes alelnöki munkáját, akinek, mint mondta továbbra is lesz helye a Szatmár Megyei Tanács vezetőségében.

A PNL a 2004-es törvényekre alapozva kérni fogja a Prefektúrától a posztcseréről szóló tanácsi határozat visszavonását. Megpróbáltuk elérni Radu Giurcát, Szatmár Megye prefektusát, hogy megtudjuk, milyen esélyei vannak a liberális frakciónak, azonban sem vele, sem pedig sajtóreferensével nem tudtuk felvenni a kapcsolatot, mivel jelenleg vidéken tartanak fogadóórát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: