2016-09-19 20:54:22• hírek • MTI

PSD: kudarcot vallott Dacian Ciolos szakértői kormánya

Éles támadást intéztek a román szociáldemokraták (PSD) a bukaresti parlamentben hétfőn Dacian Ciolos kormánya ellen: Liviu Dragnea, a PSD elnöke szerint a szakértői kormány minden szinten kudarcot vallott.

Ciolost a PSD hívta a kétkamarás parlament együttes ülése elé, hogy számot adjon "a gazdaság valós helyzetéről". A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD több ízben helyezett már kilátásba bizalmatlansági indítványt a szakértői kormány ellen, hogy féken tartsa annak reformtörekvéseit. A hétfői parlamenti vita ugyanúgy alkalmat adott az éles politikai nyilatkozatokra, mint egy bizalmatlansági indítvány, csak a szavazás maradt el.

A miniszterelnök parlamenti beszédében azt állította: kormánya átlátható, és felelős módon gazdálkodott, ugyanakkor cáfolta, hogy mandátuma hátralévő három hónapja alatt adó- vagy járulékemelést tervezne.
A PSD a kormányfő parlamenti meghallgatását arra használta fel, hogy támadja a bérkövetelő tüntetésekkel szembesülő kormány bérpolitikáját, és a kabinet legitimitását is megkérdőjelezte. Dragnea azt állította, hogy nem volt demokratikus, ahogy tavaly novemberben a "nép által megbízott" PSD-kormány helyett Klaus Iohannis államfő a "védencére", az "állítólag független" Dacian Ciolosra bízta a kormányzást.

Dragnea szerint a gazdasági növekedés a korábbi PSD-kormánynak köszönhető, de a gazdasági mutatók javulásából az emberek semmit sem érzékelnek, amíg "nincs több pénz a zsebükben". A szociáldemokraták vezetője szerint az orvosok, farmerek, bírák és megannyi más társadalmi réteg elégedetlensége azt jelzi, hogy a Ciolos-kormány kudarcot vallott. "A kormányfő nem románul, hanem egy idegen, a valóságtól elszakadt technokrata nyelven beszél" - állapította meg a szociáldemokrata pártelnök.

Ciolos azzal replikázott: valóban nem beszéli és nem is akarja megtanulni a demagógia és populizmus nyelvét. Azt mondta: elődeivel ellentétben ő a tettek, és nem a szavak embere. Azokra a vádakra, miszerint idegen érdekek kiszolgálója lenne, Ciolos azt válaszolta: a hazafisága nem tartalmatlan szónoklatokban nyilvánul meg, de "vidéki emberként" tisztelettudó, és fontosnak tartja, hogy ne hazudjon, betartsa szavát és ne ígérjen olyat, amit nem tud teljesíteni.

Romániában december 11-én tartanak parlamenti választásokat. Dacian Ciolos többször kijelentette: nem lép be egyetlen politikai alakulatba sem, nem alapít saját pártot és nem indul a választásokon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: