2019-05-06 08:30:36• hírek • Bede Emőke

PREMIER! Megvolt a lopóautó első bevetése: május 6-án beindult a szabálytalanul parkoló autók elszállítása

Mi előre szóltunk: május 6-án beindult a szabálytalanul parkoló autók elszállítása. Az első akcióra pedig nem is kellett sokat várni, ugyanis már hétfő délelőtt riasztották a csapatot. A Nagypiac mellett található buszmegálló közvetlen közelében egy autós oly módon parkolt le, hogy azzal akadályozta az autóbuszok közlekedését, a megállóba való akadálytalan ki- és behajtást.

Az autót kiszúrta a Helyi Rendőrség egyik egysége, s a járőrök nem haboztak élni az új lehetőséggel, azonnal riasztották a lopóautót. A csapat 10 percen belül megérkezett, majd a zuhogó esőben annak rendje és módja szerint fel is pakolták a személyautót. Idő közben kiderült, hogy a jármű tulajdonosa egy, a közeli patikában dolgozó hölgy, aki inkább kifizette a helyszíni bírságot, azaz a 300 lejt, s amint a kocsi újra az aszfaltra került, el is parkolt onnan. Ez alkalommal tényleges elszállításra tehát nem került sor.


„Május 6-án, hétfőn elkezdi a tilosban parkoló autók elszállítását a Szatmárnémeti Közterület-fenntartó Vállalat erre szakosodott csoportja. A rendszer lakossági bejelentés alapján is működik, és elsősorban a buszparkolókban, az útkereszteződésekben, a gyalogosátkelőkön, valamint a be- és kijáratokban parkolók autói lesznek majd figyelve” - adta hírül múlt héten a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya. De hogy miként is zajlik pontosan az egész procedúra? A Helyi Rendőrség észreveszi a szabálytalanul parkoló autót, de akár lakossági bejelentés alapján is a helyszínre vonulnak. Öt perc elteltével megírják a "rakoncátlankodó" sofőr számára a büntetést, melyet a jármű szélvédőjére tűznek, s természetesen minderről fényképet is készítenek. Idő közben kiérkezik a csapat is, mely megkezdi az autó felemelését. Ha a tulajdonos még azt megelőzően visszaér az autóhoz, hogy az a lopóautó platformjára kerülne, még nem kell kifizetnie azt a bizonyos 300 lejt. Ha viszont a tulaj késlekedik néhány percet, és az autót már felpakolták, akkor 300 lej helyszíni kifizetése esetén visszakapja az autót. Ha nincs nála ennyi készpénz, akkor a Transurban székhelyére szállítják a kocsit. Ha a tulajdonos még aznap érte megy, akkor összesen 500 lejt kell fizetnie, viszont minden további késlekedés naponta 50 lejbe kerül majd. Azt azonban jó tudni, hogy a szabálytalan parkolásért kiszabott rendőrségi büntetést mindenképp ki kell fizetni, attól függetlenül, hogy elszállítják a kocsit vagy sem, és természetesen büntetőpontokat is kiszabnak érte.


Mindezek fényében tehát azok a tulajdonosoknak, akik már nem találják meg ott a járgányt, ahol hagyták, a Gőzfűrész (Gara Ferastrau) utca 9. szám alatt érdemes majd jelentkezniük. Az autó kiváltásához mindenképp be kell mutatni a személyazonossági igazolványt, a vezetői engedélyt és az autó forgalmi engedélyét vagy törzskönyvét. Majd, ha sikerült visszaszerezni a kocsit, a tulajdonosnak a Helyi Rendőrséget is fel kell keresnie, hogy az ügyben készült jegyzőkönyvet pontra tegyék. Érdemes lesz tehát ezután kétszer is megfontolni a szabálytalan parkolást, hiszen könnyen drága mulatság kerekedhet a dologból. Lakossági bejelentésért pedig a Helyi Rendőrség telefonszámát, a 0361-919-et lehet tárcsázni.

 
Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: