2012-08-17 17:18:19• hírek • Szatmár.ro

PMN a Világszám helyszíne

Biztosan vannak még olyanok, akik az első bemutatóján is részt vettek, s most sok évvel később fel akarják eleveníti a korábbi élményt azzal, hogy megtekintik Koltai Róbert Szatmárnémetihez kötődő alkotását, a Világszámot.

A szervezőknek komoly fejtörést okozott, hogy mely film lenne érdemes arra, hogy a Partiumi Magyar Napok szabadtéri mozijában levetítsék, de végül az igencsak helyi kötődésű mozifilmre esett a választás. Joggal tekinthetjük ezt a filmet a magunkénak, hiszen a külső felvételek egyik színterét megyeszékhelyünk, Szatmárnémeti adta, s a statiszták  jelentős része is a helyi lakosok közül került ki.

Szilágyi Aladár az alábbi sorokkal foglalta össze az ősbemutatót követően a filmet: „...a cirkusz és a színház világát megjelenítő alkotás - melynek cselekménye évtizedes ugrásokat jelző snittek, némi történelmi-családtörténeti vázlat lepergése után 1956 környékén sűrűsödik napi történéssé - egy bohóclétre hivatott-ítélt, küllemében és vérmérsékletében is merőben különböző, de egymást kiegészítő és egymástól elszakíthatatlan kétpetéjű ikerpár, Dodó és Naftalin tragikomédiája. Az előbbit, az okos, higgadt és merész Dodót, Gáspár Sándor alakítja, az utóbbi, a csetlő-botló, szerencsétlenkedő, de csupa szív kisebbik testvér szerepét Koltai „természetesen" saját magára osztotta ki. Jelentősebb szerep jutott még a bohócapát alakító Bodrogi Gyulának s a csavargólányt, Pipitért megjelenítő ifjú színésznőnek, Tóth Orsolyának."

A forgatás megbolygatta Szatmárnémeti nyugodt életét, s azok, akik csak kívülről figyelhették a forgatást hónapokig, de a statiszták bizony évekig emlegették, hogy milyen szerencsében lehetett részük azáltal, hogy helyet kaptak a történelem filmre vitt szeletében.

Azok,akik még nem látták - s természetesen azok is, akik ismét meg szeretnék tekinteni - augusztus 23-án csütörtökön 21 óra 30 perctől megtehetik Szatmárnémetiben a Tűzoltótoronynál.

A XI. Partiumi Magyar Napok főszervezője az Identitas Alapitvány és az RMDSZ. Kiemelt támogatók a Szatmárnémeti Városi Tanács és a Szatmár Megyei Tanács. Aranyfokozatú támogató: Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub. Ezüstfokozatú támogatók: Metamob, Rosendahl, Secondtex, Farma Center, Communitas Alapítvány, Solarex Tours, Panatek, Transpink, 2 & 2 Club, SVD Bau, GerBog.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: