2015-07-22 15:46:55• hírek • Szatmár.ro

PMN: Eurovíziós sztárok a Kossuth-kertben

fotó: fototisz.hu
fotó: fototisz.hu

A PMN-hetében sok minden és mindenki Szatmárnémetibe költözik, többek között az Eurovíziós Dalfesztivál és a Táncdalfesztivál is, ByeAlex, Wolf Kati és Zalatnay Cini jóvoltából.

Szombaton, augusztus 22-én délután lép a Kossuh-kerti nagyszínpadra ByeAlex, a zenész filozófus, aki a pszichedelikus-posztrock témák feldolgozása és remix-lemezek közzéadása mellett 2013-ban Magyarország harmadik legjobb eredményét érte el az addigi Eurovíziós Dalversenyeken való részvétel összesítésében. A már hosszú évek óta zenélő ByeAlex számára az ismertséget a Csókolom című dal hozta meg, bár a Dal 2013-as döntőjében elért nagy sikerét a sajtóban többen kritikusan szemlélték, hiszen nála esélyesebbnek tartott előadóművészeket előzött meg. Ugyanabban az évben a malmöi Eurovíziós Dalfesztivál második elődöntőjében lépett fel a Kedvesem című saját szerzeménnyel, amivel bejutott a döntőbe is, ahol a 10. helyezést érte el, megelőzve többek között a Nagy-Britannia képviseletében indult Bonnie Tylert is. A Kedvesem című számot Németország szavazói a dalverseny legjobb dalának értékelték, Svájc és Finnország közönsége a második, az albánok pedig a harmadik helyre szavazták meg.

Az első miniszoknyás díva, a magyar Janis Joplin

Tölcsért csinál a kezéből s úgy kiáltja világgá, hogy ő biza nem apáca - természetesen a közönségkedvenc Zalatnay Cini, aki augusztus 23-án, 17 órától a rég(ebb)i idők táncdalfesztiváljainak hangulatát hozza el Szatmárnémetibe. Bár szülei operaénekesnek szánták, egy mandulaműtét következtében irányt, pontosabban stílust váltott és a rockzene kerítette hatalmába. 1966-ban a Magyar Televízió Táncdalfesztiválján második helyezést ért el a Hol jár az eszem című dallal, majd 1967-ben megnyerte azt a Nem várok holnapig című számmal, amelyet az Omega kísért. Eddigi pályafutását közel 500 dal, rengeteg sláger, 18 nagy- és 50 kislemez, 11 könyv és számtalan valós vagy valótlan pletyka fémjelzi - turnézott Komár Lászlóval, de kísérte az LGT, a Scampolo, a Bergendy, Omega, Metro, Generál, a Skorpió együttes is. Külsejével divatot teremtett, meghatározó egyénisége lett a korabeli tinédzser lányoknak. A magyarországi előadóművészek közül ő hordott először miniszoknyát, combközépig érő csizmát és a jellegzetes frufrus frizurát. És szintén ő volt az első, aki a vasfüggöny mögül Angliába szerződött énekelni, így Magyarországon elsőként ismertethette meg a közönséget Janis Joplin blues-rockos világával. S mind a mai napig fesztiválénekesnőnek tartja magát, hiszen ő nyerte a legtöbb magyar és nemzetközi díjat.

Fürge róka lábak

Nehéz eldönteni, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál vagy a több generáció örök kedvenc rajzfilmsorozata tette ismertebbé Wolf Katit, aki Zalatnay Cinit váltja a Kossuth-kerti nagyszínpadon augusztus 23-án, 19 órától. Alig hétéves, amikor elénekelte a Vuk rajzfilm főcímdalát, az eredeti, Maros Gábor által előadott szerzemény nyomán s ez egyben meg is határozta hivatását. A főiskolát szolfézs-karvezetés tanár szakon végezve, több együttesben is énekelt (Stúdió Dél, Sunny Dance Band, New Chocolate, Avocaldo, Enjoy), 2001 óta tagja a Queen Tribute zenekarnak, valamint gyakran fellép a Nagy János jazz-zenekarral is. Első önálló lemeze, a Wolf-áramlat, 2009-ben jelent meg, melynek dalait édesapja, Wolf Péter szerezte. 2010-ben elindult az X-Faktor című tehetségkutató versenyen, ahol a hatodik helyezést érte el. Kati X-faktroból való kiesése nagy vihart kavart, sokak szerint az énekesnő sokkal inkább megérdemelte volna a továbbjutást. Ő azonban nem szomorkodott; bár nem sikerült megnyernie a versenyt, országos hírnevet sikerült szereznie magának, aminek köszönhetően végre szólókarriere is beindulhatott. Az X-faktor után egykori versenytársaival folyamatosan koncertezett és Geszti Péter, ígéretéhez híven írt Katinak egy dalt, melynek zenéjét Rácz Gergő és Rakonczai Viktor páros szerezte. A ,,Szerelem, miért múlsz?'' bombaként robbant be a magyar toplistákra, Kati dala a hazai rádiók egyik legtöbbet játszott száma lett. A dal megjelenése után pár hónappal az MTV bejelentette, a 2011-es düsseldorfi Eurovíziós Dalfesztiválra Wolf Katit fogják küldeni, és ott a szavazatok alapján a 22. helyezést érte el. Nem sokkal az Eurovíziós Dalfesztivál után megjelent egy újabb dala, a ,,Vár a holnap'', majd a mádosik nagylemeze is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: