2015-08-17 17:47:00• hírek • Szatmár.ro

PMN: Egy kalap alatt - babák, szobrok, festmények és grafikák kiállítása

Egyszerre tartották hétfőn 17 órai kezdettel az idei Partiumi Magyar Napok és az Egy kalap alatt című tárlat megnyitóját. A Dinu Lipatti Filharmónia előterében sokféle alkotást mutattak be egy térben - egy kalap alatt, ahogy azt a kiállítás címe is jelzi.

A hétfőn 17 órakor megnyitott kiállítással együtt került sor a XIV. Partiumi Magyar Napok megnyitójára. A Szatmárnémeti RMDSZ nőszervezete által szervezett tárlaton először az elnök, Poszet Kinga szólalt fel, majd Szőcs Péter, a PMN főszervezője, az Identitás Alapítvány nevében szólt az egybegyűltekhez. Pataki Csaba szenátor, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke és Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke is röviden szólt az egybegyűltekhez és köszöntötték Bódi Attilát, a PMN megszervezésének ötletgazdáját is. Bódi elmonta: öröm számára látni, hogy ami évekkel ezelőtt elindult, szépen és megállíthatatlanul fejlődik.

A filharmónia előterében összeállított kiállításról, az alkotókról és munkáikról Király Gabriella, az  Aurel Popp Művészeti Líceum rajz- és festészet tanárnője beszélt.

A tárlat nagy részét Görbe Éva hobbiból készített babái foglalják el. Az alkotó a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont testnevelő tanára. Szatmárnémetiben született, itt végezte elemi és középiskolai tanulmányait, majd Bukarestbe került egyetemre. Ott tagja lett a Petőfi Sándor Művelődési Ház tánccsoportjának, majd számos néptánc- és néprajztáborban vett részt. Egyre jobban megismerkedett a népviseletekkel, melyeket szeretett volna megörökíteni. Így kezdett el bábokat készíteni rongyokból, és megszülettek a mesefigurák és karakterek. 1995. óta számos kiállítást szervezett az országban és Magyarországon. Olyan pedagógus, aki szereti a kihívásokat és saját magát egy Szabó Éva idézettel jellemzi: „Fának születtem, állva élek,/Nem voltam játéka a szélnek/ Levél vagy? Azt kell megtanulni/ Nem szabad csak fölfelé hullni."

Abkorovits Róbert festőművész. 1986-ban született Szatmárnémetiben. A képzőművészeti líceumban végezte az I-XII osztályt, festészet szakon, majd tanulmányait Nagybányán folytatta. Jelenleg a szatmárnémeti művészeti iskola festészet és grafika szakos tanára. Legnagyobb kiállítása 2012-ben volt Monacóban. Művészeti stílusa az absztrakt festészet és felületkezelés.

Gyarmati Tamás szobrász 1987. június 22-én született Szatmárnémetiben. Az általános iskolát Szatmárnémetiben, a 20-as Számú Általános Iskolában végezte, majd az Aurel Popp Művészeti Líceumban érettségizett 2006-ban. Egyetemi végzettségét 2009-ben, a kolozsvári Ion Andreescu Művészeti Egyetemen kapta meg, majd ezután a mesterit is itt végezte el 2011-ben. Tanulmányai után Mátyás király kolozsvári szobrának restaurálásában vett részt.



Rákosi Attila Szatmárnémetiben született 1987. december 3-án. Az Aurel Popp Művészeti Líceumban tanult. 2006-ban érettségizett. Kis kihagyás után Kolozsváron folytatta tanulmányait a képzőművészeti egyetem szobrászat szakán. Az egyetemi évek után restaurátorként helyezkedett el és számos műemlék-restaurációban vett részt és jelenleg is ezen a területen dolgozik.

Lupu Leonard 1986. március 22-én született Szatmárnémetiben. Az általános iskolát Szatmárnémetiben, az Aurel Popp Művészeti Líceumban végezte, és ugyanott érettségizett 2005-ben. Egyetemi oklevelet 2008-ban, az kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen kapott. A kiállításon grafikákkal szerepel.

Kiemelt támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Bethlen Gábor Alap, Földművelődésügyi Minisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Communitas Alapítvány

Aranyfokozatú támogatók: Autonet, Tarr Beton, No Pardon Pub, Igazi Csíki sör, Barta Ati, CBA Nord Vest

Ezüstfokozatú támogatók: Rosendahl, Farmacenter, Arnisol, Nord Star, Ecomatrix, Transpink, Pizzerie & Motel Al Capone, Ratioterm, Aquastar, Salvator, Ferys Invest, Edmeea Trans, Mark Manufaktur, Hanna Konyhatehnika, Meteor, Diego, Mindig Friss, Quick 24, Hutton, Beta Security, Florisal, Promocraft, Hotel Dana, Business Transaction, Gerbog

Támogatók: Qualiform Romania, Karmob, Secondtex, Technosam, Bodnar, Contitech Fluid Automotive Romania, Czier Tibor, Neptun Company, Mecaf, Nagy Textile, Poszet, Radical, Samfero, SVD Bau, Termo, Ave Impex, Siha Romania, Emil Gill Style, West Medica, Zolihusi, Alconor, Gati Const, Ambo Software, Apollonia, Bocons, Capco, Exotic K, Infocenter, Kiramik, Sat-an, CBS, Fastus, Erdholz, Erlux, Eskimo, Tisza-Fish.

Fő médiatámogatók: Szatmári Friss Újság, City Rádió, Szatmár.ro

Kiemelt médiatámogató: Transindex

Médiatámogatók: Informația Zilei, ITV, Portalsm.ro, M1, Duna TV, ETV, Kölcsey TV, Krónika, Bihari Napló, Erdély Online, Kelet Magyarország, Nyiregyházi Napló, Maszol.ro, Kolozsvári Rádió Románia, Retro Rádió, Som Rádió, Nagybánya.ro, TV 1, Erdélyi Riport, Erdély FM

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: