2009-12-16 10:02:19• hírek • MTI

PD-L-RMDSZ kormány?

A román Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagy vonalakban véglegesítette a két politikai erő alkotta majdani kormánykoalíció működési szabályzatát.

Ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke jelentette be kedden, miután ismét találkozott Emil Bockal, a PD-L elnökével. A két párt küldöttségei a romániai elnökválasztás december 6-i második fordulója óta már negyedszer találkoztak egymással. Markó szerint a keddi tanácskozáson jelentős előrelépéseket tettek a közös kormányzásához szükséges együttműködési dokumentumok kidolgozása érdekében.

Az RMDSZ elnöke hozzátette: tárgyaltak arról is, hogy a koalíció alapját képező együttműködési megállapodás milyen alapelveket foglaljon magába, illetve mit tartalmazzon a majdani kormányprogram. Markó rámutatott, hogy szerinte is a demokrata pártot illeti meg a miniszterelnöki tisztség.

A következő román kormány miniszterelnök-jelöltjét Traian Basescu államfő fogja megnevezni. Basescu korábban már többször kifejtette, hogy a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező párt sorából, vagyis az őt támogató PD-L-ből fog felkérni politikust kormányalakításra.

A PD-L és az RMDSZ továbbra is számít arra, hogy az általuk tervezett koalícióhoz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is csatlakozik. A liberálisok valamennyi párttal, így a demokratákkal is tárgyalásokat kezdeményeztek. Ez utóbbiakkal a liberálisok szerdán ülnek tárgyalóasztalhoz, de bukaresti megfigyelők szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a szabadelvűek társuljanak a körvonalazódó PD-L-RMDSZ kormánykoalícióhoz.

A liberálisok ugyanis határozottan elutasították azt, hogy a következő kormány a demokraták körül alakuljon meg. Crin Antonescu, a PNL elnöke maga is kételyeinek adott hangot a tárgyalások sikerét illetően. Szerinte ugyanis kicsi a valószínűsége, hogy a demokraták lemondjanak a miniszterelnöki tisztségről. Ezt a tisztséget a PNL is magának követeli, vagy egy politikailag független személyt fogadna el a kormány élére.

A PD-L-RMDSZ között körvonalazódó kormánykoalíció a nem magyar nemzeti kisebbségek és a független törvényhozók frakciójának a támogatását is élvezi, így a parlamentben jelenleg összesen 239 törvényhozó támogatására számíthatnak, ami hárommal több a kormány beiktatásához szükséges minimális létszámnál.


A PDL az RMDSZ-el alakít kormányt?
A PDL az RMDSZ-el alakít kormányt?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: