2009-12-04 15:20:47• hírek • Ferenczi Noémi

Óvodákban, iskolákban járt a Mikulás

A pénteki nap folyamán óvodákban, iskolákban ajándékozta meg a gyerekeket a Mikulás, aki mindenhova tele puttonnyal érkezett. A gyerekek karácsonyi énekekkel, versekkel köszönték meg a Nagyszakállúnak az ajándékokat.

A Hám János óvodában már reggel megérkezett a Mikulás. Az óvodásoknak a „havas lábnyomokat" kellett követniük, hogy megtalálják a őt, aki zsákjában minden gyermek számára hozott ajándékot. A gyerekek körülvették a Mikulást és elbeszélgettek vele. Mindenki sorban bemutatkozott és elénekelte kedvenc énekét illetve elmondta kedvenc versét. Minden gyermek kapott ajándékot az „igazi Mikulástól". Az ünnepségen a szülők is részt vettek.

A szatmárnémeti tízes számú általános iskolában is minden gyermek kapott Mikulás-csomagot, melyet természetesen a Mikulástól személyesen vehettek át mindannyian. A legkisebbek, vagyis az elsősök ugyanolyan izgatottan várták a Nagyszakállút mint a nagyok. Az ajándékcsomagokat minden osztályban a szülőbizottság „segített összeállítani" a Mikulásnak. A gyerekek nem vártak sokat az ajándékok kicsomagolásával és hamarosan hozzákezdtek az édességek, gyümölcsök elfogyasztásához.

A legtöbb tanintézményben pénteken örvendeztette meg a gyerekeket a Mikulás. Az ünnepségek rendkívül jól sikerültek és senki sem tért haza üres kézzel.

Szent Miklós, egyébként, az egyik legismertebb szent a világon. Születéséről kevés információ maradt fenn, személyét inkább legendái kapcsán ismerhetjük meg. Így történhetett meg az, hogy az idő múlásával Szent Miklós személye egyre ismertebb és kedveltebb lett, nemcsak a gyerekek körében.

A késő középkor óta Miklós püspököt a tizennégy segítő szent közé sorolják. Számtalan templom, társulat és foglalkozás patrónusa (tanulók, gyermekek, leányok, hajósok, foglyok, pékek, kereskedők, gyógyszerészek, jogászok). A bizánci és a kopt rítusban temetése napját, december 6-át tartják számon ünnepként. Nyugaton a 10. század óta ünneplik ezt a napot. Így mi is minden december 6 -án várhatjuk.











Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: