2009-10-30 10:48:54• hírek • Swedish Society for Nature Conservation,

Óvatosan a műanyag lábbelikkel

Környezetvédő civil szervezetek vizsgálatai szerint a műanyag lábbelik jelentős mennyiségű egészségkárosító anyagokat tartalmaznak. A felmérés szerint a cipők használata a bennük lévő vegyületek miatt hosszú távon egészségügyi kockázatot jelent.

Egy svéd szervezet (Swedish Society for Nature Conservation, SSNC) vizsgálta be a fejlődő országokból származó lábbeliket. A cipők a Fülöp-szigetekről, Indiából, Indonéziából, Tanzániából, Ugandából és Svédországból származtak.
A vizsgált 27 mintából 17 esetben találtak dietil-hexil-ftalátot (DEHP), egyes esetekben más ftalátvegyületeket is kimutattak. A PVC adalékanyagaként használt ftalátok számos egészségkárosító hatást okozhatnak, mint például a terméketlenség, a hormonális és a születési rendellenességek, valamint a daganatos megbetegedések.
A vizsgált lábbelik a nemzetközi kereskedelemmel a világ minden országába eljutnak.

A káros hatások elsősorban hosszú távon jelentkezhetnek, a veszélyes anyagokat tartalmazó lábbelik viselése növeli a megbetegedések kockázatát. A legnagyobb kockázatnak a gyártásban részt vevő munkások vannak kitéve. A felhasznált adalékanyagok előbb-utóbb a környezetbe jutnak, rontva annak állapotát.
A legnagyobb (23%-os) koncentrációban egy dél-afrikai lábbeliben találták meg a DEHP-et. A hormonális hatású vegyület egyike azon hét vegyületnek, melyeket az EU felvett a különös aggodalomra okot adó anyagok listájára (SVHC).
Egyes lábbelik a ftalátok mellett más veszélyes anyagokat is tartalmaztak, mint például a poliaromás szénhidrogének (PAH) vagy a nehézfémek.

A felmérés szerint a lábbelikben a veszélyes vegyi anyagok jelenléte nem függ a gyártás helyétől vagy a termék piaci árától.

A felmérésben résztvevő szervezetek a hétköznapi termékekben lévő veszélyes anyagok jelenlétére szeretnék felhívni a figyelmet. A kutatási eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a fogyasztók a biztonságosabb árukat keressék, és a gyártók felismerjék az emberek egészsége és a környezet megóvása iránti felelősségüket.
A környezetvédő szervezetek szerint szükséges a jelenlegi jogszabályok szigorítása, és a kockázatos anyagok forgalomból való kivonása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: