2013-01-25 18:41:05• hírek • Kocsis Zoltán

A kanalizálási hálózat 16 km-ét rehabilitálják 2015-ig Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti, Nagykároly, Avasfelsőfalu, Tasnád, Sárközújlak, Erdőd - Szatmár megye városai csak néhány olyan település, ahol az Apaserv bővíteni és rehabilitálni fogja az ivóvíz-és kanalizálási hálózatot a következő években. A „Szatmár megye víz-és kanalizálási infrastruktúrájának bővítése és rehabilitálása" elnevezésű megaprojektről már többször is beszámoltunk, arra viszont soha nem tértünk ki, hogy az egyes településeken pontosan mit fejlesztenek, építenek majd. Kétrészes cikkünkben most ezt pótoljuk - előbb jöjjenek tehát a városok.

Mivel Szatmárnémetiben a legnagyobb a víz- és kanalizálási hálózat lefedettsége, itt viszonylag kevesebb munkára lehet számítani. Az ivóvízhálózatot nyolc, a kanalizálási hálózatot pedig 16 kilométer hosszan rehabilitálják; modernizálják és bővítik a szennyvíztisztító állomást, valamint épül majd hat pumpaállomás a szennyvíz számára.

Nagykároly ivóvízét Szamosdobról kapja, ahol 11 kutat rehabilitálnak, ötöt pedig megépítenek és felszerelnek. Rehabilitálják továbbá azt a 21,5 km hosszú vezetéket, amelyen az ivóvíz eljut Nagykárolyig. A városban 3,5 km-el bővítik a víz-, 17 km-el pedig a kanalizálási hálózatot, míg 10 km víz és 8 km kanalizálási hálózatot felújítanak. Emellett létrehoznak öt pumpaállomást a szennyvízhálózat számára.

Tasnádon modernizálják az ivóvízkezelő állomást, építenek egy új szennyvíztisztító állomást, 11 km-el bővül majd a víz, 17 km-el pedig a kanalizálási hálózat; a meglévő vízhálózatot 7 km, a kanalizálási hálózatot pedig 3 km hosszan rehabilitálják majd. A szennyvízhálózat számára hat új pumpaállomást hoznak létre.

Avasfelsőfalu esete hasonló Nagykárolyéval: itt hat kilométer vezetéket kell modernizálni ahhoz, hogy a víz eljusson a városba. Felújítják a meglévő kutakat és a kezelő állomást, bővítik és modernizálják a szennyvíztisztító állomást. Kiépítenek 20,4 km víz- és 1,5 km kanalizálási hálózatot, rehabilitálnak további 4 km vízvezetéket, létrehoznak három pumpaállomást a szennyvíz számára.

Sárközújlakon épül majd egy ivóvízkezelő állomás, 18 km víz, 13 km szennyvízvezeték; három kút, négy szennyvíz-pumpaállomás és egy szennyvíztisztító állomás. Erdődön 9 kilométerrel bővül majd a szennyvízhálózat, amihez épül majd négy pumpaállomás és egy szennyvíztisztító állomás.

Az összesen 14 települést érintő projekt összköltségvetése 433,5 millió lej (közel százmillió euró), amiből 78,5% az Európai Unió vissza nem térítendő támogatása, 12%-át a román kormány, 1,8%-át az érintett önkormányzatok, 7,66%-át pedig az Apaserv biztosítja - az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank hitele révén.

A munkálatoknak 2015-ig kell elkészülnie.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: