2011-03-14 08:55:27• hírek • Pogár Demeter, MTI

Ötvenhatos emlékmű épül New Yorkban

Öt évnyi tárgyalás után New York város vezetése beleegyezett, hogy New Yorkban megépülhessen az 1956-os magyar forradalom emlékműve - jelentette ki szombaton, a New York-i Kossuth-szobornál megrendezett koszorúzási ünnepségen Papp László építész, az Emlékmű-bizottság elnöke.

Papp László a közel 100 - New Yorkból, New Jerseyből és Connecticutból összegyűlt - megemlékező előtt emlékeztetett rá, hogy Amerikában az első Kossuth-szobrot 1902-ben Clevelandben avatták fel. Az Emlékmű-bizottság elnöke az MTI-nek telefonon elmondta, hogy az '56-os mementót a manhattani Kossuth-szobor melletti parkban fogják megépíteni. Dán Károly nagykövet, New York-i főkonzul, az eseményen kiemelte: a reformkor és 1848 öröksége a szabad, független, modern Magyarország eszméje.   

A kanadai fővárosban szombaton a megemlékezés a magyar nagykövetség előtt álló Kossuth-szobor megkoszorúzásával kezdődött, majd mintegy 200 résztvevő előtt az Ottawai Magyar Házban megtartott ünnepségen Pordány László nagykövet mondott beszédet.   

A Wesley Teológiai Szeminárium kápolnájában mintegy 100 fő részvételével megtartott vasárnapi washingtoni megemlékezésen Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség Elnöke egyebek között felidézte Kossuth Lajos 1851-1852-ben tett amerikai látogatását. Azt, hogy Kossuth ennek során hangsúlyozta: "Mindent a nép számára és minden a nép által. A népről semmit a nép nélkül". Ezzel egy jó évtizeddel megelőzte Abraham Lincoln elnököt, akinek 1863-ban elmondott, hasonló üzenetet hordozó gettysburgi beszéde az amerikai demokrácia elveinek egyik legfontosabb hitvallása volt.

Szapáry György nagykövet a megemlékezésen hangsúlyozta, hogy az anyaország "büszkén ajánlja fel a könnyített honosítás lehetőségét és határozott szándékkal éleszti újra a Magyar Állandó Értekezletet. Mert igenis számít a diaszpóra aktív részvételére nemzeti ügyeink rendezésében".
A nyugati part központi ünnepségét idén a San Francisco melletti Woodside magyar katolikus missziójának iskolájában tartották. Mint azt Német Maurus atya, a misszió vezetője az MTI-nek telefonon elmondta, a nap misével kezdődött, majd egy fogadás után a  színháztermében, több mint 300 fő részvételével tartottak megemlékezést.

Az ünnepségen Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország előtt ma is az 1848-ashoz hasonló problémák és kihívások állnak, amelyeket csak összefogással tudunk megoldani, az anyaországtól távol is.

A főkonzul a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet adta át Kádár Lynn Katalin történésznek, a hidegháború alatti magyar-amerikai kapcsolatok kutatójának, egyetemközi kapcsolatok kezdeményezőjének, aki páratlan értékű néprajzi gyűjteményét nemrégiben a New Brunswick-i Magyar Örökség Múzeumának ajándékozta. Elismerésben részesült Zentai Ildikó, a magyar katolikus misszió civil elnöke.

Los Angelesben megkoszorúzták a Kossuth-szobrot és megemlékezést tartottak az ottani Magyar Házban. Magyar szervezetek megemlékeztek az 1848-as forradalomról San Diegóban, Santa Fében, Houstonban, Denverben, Seattle-ben, Clevelandben és Salt Lake Cityben is. Vasárnap az amerikai és a kanadai magyar templomokban ünnepi misét, illetve istentiszteletet tartottak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: