2017-10-29 05:37:00• hírek • Hirado.hu/V4 híradó

Ötvenéves lengyel lucfenyő díszíti az idén a Szent Péter teret

Idén lengyelországi fenyő fogja díszíteni a vatikáni Szent Péter teret karácsonykor. Az erdészek már ki is választották a 25 méter magas lucfenyőt, amelyet az észak-lengyelországi Elk érseksége ajánlott fel. A hagyomány szerint minden évben máshonnan származik a vatikáni karácsonyfa, tavaly Olaszországból, azelőtt pedig Németországból szállították oda a fenyőt.

Hatalmas lucfenyők terebélyesednek az észak-lengyelországi Romincka természetvédelmi területen – nem messze az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi enklávé határától. Idén innen érkezik karácsonyra a fenyőfa a vatikáni Szent Péter térre.

A pápának szánt ajándék ügyét kiemelt fontossággal kezelik a bialystok-i állami erdészetnél. Olyannyira, hogy noha már kiválasztották a fát, biztonsági okokból sem annak pontos helyét, sem a kivágás időpontját nem hozzák nyilvánosságra.

"Egy nagyon szép, 25 méter magas és körülbelül 50 éves lucfenyőről van szó. Nagyon örülünk, hogy egy ilyen gyönyörű, Lengyelországból származó fa fogja díszíteni a vatikáni Szent Péter teret" – mondta Jaroslaw Krawczyk erdész, majd hozzátette: nem könnyű feladat a hatalmas fenyőfát sértetlenül eljuttatni az örök városba.

Mivel a lucfenyőnek igen vastagok az ágai, ezért speciális csomagolóanyaggal körbekötik majd, hogy szállításkor ne haladja meg az utakon megengedett szélességet. Mivel a felajnlás Elk érsekségétől érkezett, november 11-én az észak-lengyel városba szállítják a fenyőt, ahol előbb megáldják, majd továbbszállítják Rómába.

A karácsonyfát idén is december 7-én állítják fel a Szent Péter téren, közvetlenül a betlehem mellett. Az ünnepségre művészeket, beteg gyermekeket, valamint az olaszországi földrengések sújtotta területekről érkező iskolásokat várnak.

A vatikáni karácsonyhoz a hagyomány szerint minden évben máshonnan érkezik a fenyőfa. Tavaly például az észak-olaszországi Trentóból, míg két éve Bajorországból került a karácsonyfa a Szent Péter térre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: