2013-03-28 09:33:20• hírek • Szatmár.ro

Föld és víz a számítástechnika tükrében

A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium X.A, és X.C osztályos  diákjai   a Határtalanul pályázat jóvoltából együtt dolgozhat  a nyíregyházi  Széchényi István Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium diákjaival. Az alábbiakban Lázár Ádám X. A osztályos diák élménybeszámolóját olvashatják.

A pályázat során  informatikai ismereteinket arra használhatjuk fel, hogy még pontosabban megismerhessük, megérthessük  a környezetvédelem problémáit- tudniilik pályázatunk témája : Föld és víz a számítástechnika tükrében.

Először mi, kölcseys diákok látogattunk el Nyíregyházára, a víz világnapja alkalmából. A március 22-24 közti hétvégére nagyon rossz időt jósoltak. Az utazásunk is bizonytalan volt, még az is felmerült, hogy el se megyünk. De végül, a mostoha körülmények ellenére is útra keltünk, és szerencsésen megérkeztünk. A program az iskolában kezdődött, egy bemutatóval, amely híven a víz napjához, a környezetről, és annak védelméről szólt. A meleg fogadtatás azonnal elfeledtette velünk a kinti hideget, és nagyon hamar sikerült egy közös hullámhosszra hangolódnunk.

Következő programunk  a sóstói ökojátszóházba vezetett, ahol  amellett, hogy újabb hasznos tanácsokat hallhattunk  a környezetvédelemről, valamint a víz ésszerű és hasznos felhasználásáról, a szórakozás is elmaradhatatlan volt. Annak ellenére, hogy a játszóház kisebb korosztálynak létesült, mi is annyira önfeledten szórakoztunk, hogy teljes mértékben elfeledkeztünk magunkról, és sikerült újra felfedeznünk a kisgyermeki énünket. Felejthetetlen élményt nyújtott a labdatenger, de még az építőkocka, és a memória játék is lefoglalt minket, és régi kedves emlékeket ébresztetve bennünk.

Az esték folyamán, a két csapat közösen dolgozta ki, majd mutatta be a projektmunkákat, melynek nagy sikere volt, és ráadásként együtt énekeltünk ismert népdalokat, valamint  Bódi László, Cipő emlékére, zeneszámokat a Republic együttetestől. Az est megkoronázásaként mind együtt indultunk el szórakozni, és kikapcsolódni a "Szikszi" diákjainak törzshelyére.

A szombat a városi botanikus kert megtekintésével kezdődött, amely a viszontagságos idő ellenére is sok érdekességet mutatott.

A délután folyamán  Tokajra látogattunk, ahol egy csoport a Bodrog, és a Tisza vízminőségét  vizsgálta meg, míg mások a folyók partjain gyűjtötték a szemetet. A szemétgyűjtés eredményeként egy teli hulladéktárolót tudhattunk magunk mögött. Tokaj mindannyiunknak nyújtott valami egyedi élményt, voltak akik a lelátón szemlélték körül a vízzel borított mocsaras tájat, míg mások a város hangulatos utcácskáit járták be.

A vasárnap igazi zárása volt a hétvégének. Meghívást kaptunk a sóstói élményfürdőbe, ahol mindenki kellően ellazult a termálvízben, és a különböző élménymedencékben, vagy épphogy felpörgött a csúszdák őrült forgatagában.

Hazaérkezve, mind elégedve lépkedtünk le a buszról,  sajnálkozva persze, hogy véget ért, mégis mind úgy éreztük, hogy nagyon hasznos, kellemes pár napot töltöttünk el Nyíregyházán, ahol sok új dolgot tanultunk, mind  a kultúráról, mind a környezettudatos életmódról, sok új barátot szereztünk, rengeteg élményben volt részünk, és nem utolsó sorban,  óriásit szórakoztunk.

A Föld napján pedig várjuk vissza hozzánk új barátainkat!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: