2011-03-18 15:40:04• hírek • MTI/dpa

Ötven tonna aranyat rejt a Vörös-tenger

Mintegy ötven tonna aranyat és más értékes érceket rejt a Vörös-tenger egyik medencéje - közölte a Kieli Egyetem Leibniz Tengertudományi Intézetének vezetője egy németországi sajtótájékoztatón.

Peter Herzig professzor szerint az iszapban található nemesfémek értéke elérheti a 12 milliárd eurót. A kincset rejtő medence a Vörös-tenger Szudán és Szaúd-Arábia közötti részén, az Atlantis II. Deep mélytengeri medencében található. A kutató elmondása szerint az aranyban, ezüstben, rézben és cinkben gazdag iszap mintegy kétezer méteres mélységben, egy 68 Celsius-fokos sós réteg alatt található.

"Ezt a sós réteget úgy lehet elképzelni, mint egy metánnal és szénhidrogénekkel telt ballont" - magyarázta Mark Schmidt geokémikus a csütörtöki kieli tájékoztatón.

Peter Herzig közlése szerint az iszap tonnánként csak mintegy fél gramm aranyat tartalmaz. A professzor felszólalt a Vörös-tenger kíméletlen kizsákmányolása ellen, ugyanakkor érthetőnek nevezte, hogy a szaúdi királyság érdeklődik a kutatási eredmények iránt. Herzig szerint egyébként a tengerfenék más régiói is rejthetnek jelentős mennyiségű nemesfémet.

A kieli intézet tengerkutatóiból és a szaúd-arábiai Abdulaziz Király Egyetem (KAU) szakértőiből álló kutatócsoportnak a legmodernebb technológia tette lehetővé a Vörös-tenger eddig részben ismeretlen részének feltérképezését és a vulkáni kőzetekből való mintavételt. A januárban elindított, kilenc évesre tervezett, szaúdi finanszírozású kutatási projekt keretében az ércek mellett többek között a planktonokat és a korallzátonyokat is vizsgálják. A Jeddah Transect Project elnevezésű kutatási programról bővebb információ a KAU honlapján olvasható.


Kincset, vagy legalábbis aranyat rejt a tenger mélye
Kincset, vagy legalábbis aranyat rejt a tenger mélye


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: