2017-07-05 12:03:13• hírek • Kocsis Zoltán

Ötven százalék alatt az egyik szatmári magyar gimnázium – nincs szatmári 10-es az érettségin

fotó: szatmár.ro archívum
fotó: szatmár.ro archívum

Az oktatási minisztérium szerda délben nyilvánosságra hozta a 2017-es érettségik eredményeit. Óvni este nyolcig lehet, a végleges eredményeket június 10-én, hétfőn hozzák nyilvánosságra.

A tanügyminisztérium hivatalos honlapján közölt adatok szerint Szatmár megyében idén egyetlen tízes érettségi sincs. Országszerte viszont 97 is. A legjobb szatmári eredményt Mihai Marcian David, a Mihai Eminescu Gimnázium diákja érte el a maga 9,93-ával. Hogy nem lett hibátlan, arról a román írásbelije tehet, amire „csak” 9,80-at kapott.

A magyar tannyelvű gimnáziumok diákjai közül a legjobban Fabian Armin Vincentius, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum végzőse teljesített, ő 9,86-os átlagot ért el. Ugyanannyit, mint az Aurel Popp Művészeti Líceum diákja, Bartha Eszter Éva.

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium legjobban teljesítő diákja, Bede Zsófia, aki 9,68-as átlaggal zárt.

„Természetesen” esetében is a román írásbeli rontotta el a „színtízest”, 8,75-öt kapott ezen a vizsgán.

A Református Gimnázium legügyesebbje Csatári Leila, aki 8,82-vel tudhatja maga mögött az érettségit.

Ami a három szatmári magyar gimnázium teljesítményét illeti, a legjobb sikerességi arányt a Kölcsey tudhatja magáénak: 91,9%-ot, ami azt jelenti, hogy 168 diákjából csak 12 nem teljesítette az érettségit. A Hám János 43 diákjából 8-at elvágtak, ami 81,4%-os sikerességi arányt jelent. Jelentősen elmarad a Református Gimnázium, ahol a diákok több mint fele elbukott: 60 vizsgázóból csak 28-an érettségiztek le, ami alig 46,7%-os sikerességi arányt jelent.

Miközben több Szatmár megyei középiskola nem is indított diákot az érettségire, érdekes az Erdődi Műszaki Líceum esete: egy diák iratkozott fel, ám végül nem jelent meg a vizsgákon.

Az őszi pótérettségi augusztus 21-én kezdődik, akkor lehet javítani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: