2009-03-07 19:08:21• hírek • MTI

Ötven éves az imádott és támadott Barbie

Hétfőn lesz 50 éves Barbie, az egyszerre imádott és támadott legendás amerikai baba, amely 1959. március 9-én, a New York-i játékkiállításon kezdte meg máig tartó karrierjét.

A hosszú lábú, szőke babát - amely lányok nemzedékei számára vált példaképpé - fehér-fekete csíkos fürdőruhában, lófarkas frizurával, arany karika fülbevalókkal ismerhette meg a világ, Barbie akkor hivatásos modell volt. Egy Barbie-baba 1959-ben 3 dollárba került, s még abban az évben 300 ezer darab kelt el belőle.

A Mattel játékcég új modellel, a fél évszázaddal ezelőtti baba modern változatával ünnepli az évfordulót. Az új figurát pontosan hétfőn éjfélkor mutatják be a közönségnek és a nosztalgia jegyében egy hétig 3 dollárért fogják árusítani.
A valószerűtlenül karcsú Barbie az évtizedek során volt már színésznő, balerina, koncertzongorista és űrhajós, de orvosként és autóversenyzőként is "dolgozott", sőt, 2004-ben az elnökválasztáson is indult.

Barbie-t Ruth Handler, Lengyelországból bevándorolt zsidó szülők tizedik gyereke találta ki egy akkori német baba, Bild-Lilli alapján, amelyet Bécsben látott. Lányáról, Barbaráról nevezte el. Az 50-es években a kislányok csak olyan babákkal játszhattak, amelyek gyerekek voltak, így ők csak anyák lehettek. A nagy újítás az volt, hogy Barbie nagy lány volt, így a gyerekek álmaikat, vágyaikat helyezhették bele.

Barbie - teljes nevén Barbara Millicent Roberts - ma már szinte minden amerikai otthon lakója. A Mattel szerint másodpercenként 3 Barbie-t adnak el a világon. A 3 és 10 év közötti amerikai lányok 90 százalékának legalább egy ilyen babája van, a 3-6 éves korosztályra leszűkítve pedig egy kislánynak átlagosan 12 Barbie-ja van. A lányok azonban nem mindenhol játszhatnak Barbie-val; az amerikai babát Szaúd-Arábiában például túlságosan kihívó öltözéke és megbotránkoztató külseje miatt 2003-ban betiltották.

Barbie töretlen sikerének az a titka, hogy mindig haladt a korral. Hajviseletét, ruhatárát frissítették; 1980-ban megjelent a fekete bőrű, majd a latino Barbie is. Hol szőke volt, hol barna, hol göndör, hol egyenes hajú, hosszú ideig volt egy barátja, Ken, akitől elvált, aztán újra összejöttek.

A lányok millióinak fantáziáját meglódító Barbie-t sok bírálat érte és éri, amiért a valóságban elérhetetlen testméretekkel rendelkezik. Ezt részben azzal védte ki a Mattel 1997-ben, hogy némileg megvastagították a derekát. A műanyag babát azért is élesen kritizálták, hogy a jellegzetesen amerikai, mesterséges szépségideált népszerűsíti. Mert ki más a darázs derekú, hosszú szőke hajú, telt keblű és ajkú Pamela Anderson, a férfiak bálványa, mint Barbie felturbózott, élő változata? - kérdezték a kritikusok a 80-as években a Baywatch sorozat sztárjáról.

S hogy egyesek mennyire károsnak tartják Barbie-t, arra példa Nyugat-Virginia szövetségi állam, ahol Jeff Eldridge demokrata képviselő a napokban a baba forgalmazásának betiltását kezdeményezte. Indoklása szerint Barbie arra ösztönzi a kislányokat, hogy több figyelmet fordítsanak küllemükre, mint szellemi fejlődésükre. Mint mondta, a gyerekeknek tudatosítaniuk kell, hogy "a belső szépség legalább olyan értékes, mint a külső".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: