2020-05-14 10:30:16• hírek • Szatmár.ro

Ötven éve öntötte el az árvíz Szatmárnémetit

A Szatmár Megyei Múzeum archívumának felvétele
A Szatmár Megyei Múzeum archívumának felvétele

A Szatmár Megyei Múzeum és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal is megemlékezik az 50 éve történt szatmári árvíz-katasztrófáról.

A Szatmár Megyei Múzeum egy virtuális kiállítást szervezett, melynek 10 napja során az árvízkatasztrófa történetének egy-egy szeletét mutatták be a közönségnek. Első körben természetesen a vész előzményeit, majd a gátak megerősítésére tett erőfeszítéseket ismertették, majd jött a megállíthatatlan áradat.

„A májusi árvíz okozta halálesetek pontos száma a mai napig tisztázatlan. Az 1970-es árvízről megemlékező, Epopee pe Someș (Hősköltemény a Szamosról) című album alapján Szatmárnémetiben 56 főt nyilvánítottak az áradások áldozatának, ám a korabeli sajtó és a levéltári dokumentumok azt bizonyítják, hogy az ár levonulása után a Szatmár megyei áldozatok száma 73 főre tehető, valamint 5.693 család, megközelítőleg 20.000 ember házát döntötte romba a víz, akik így fedél nélkül maradtak” – írta bejegyzésében a megyei múzeum.

A katasztrófa utáni időszak azonban nem csak a gyászról szólt, hanem a példaértékű összefogásról is. Mint írják, az ország egy emberként fogott össze a károsultak megsegítésére, de számos segélycsomag érkezett a határon túlról is.

A hatalmas erejű összefogásnak köszönhetően pedig a város elkezdett felocsúdni a katasztrófa jelentette sokkból, és lépésről lépésre megindult az élet újjáépítése.

Az online térben zajló megemlékezések sorához Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala is csatlakozott egy videó-összeállítás által.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: