2014-03-03 10:38:23• hírek • Szatmar.ro

Otthont az énekesmadaraknak - több száz odút helyezett ki az EKE

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti az Erdészeti Hivatallal partnerségben az elmúlt hetek folyamán mesterséges odúkat helyezett ki a Túr Menti Védett Területek erdeiben. A Sárközújlaki Erdészeti Hivatallal az elkövetkező hetekben folytatják a munkát.

A két évvel ezelőtt megkezdett akciót, amelynek során összesen 480 odú került kihelyezésre, az idén folytatták a partnerszervezetek. A mesterséges odúk kiegészítik a természetes fészkelő helyeket. Így biztosítanak otthont és elősegítik az olyan énekesmadarak szaporulását, mint a mezei veréb (Passer montanus), a kék cinege (Cyanistes caeruleus), a széncinege (Parus major), az örvös légykapó (Ficedula albicollis) vagy a csuszka (Sitta europaea).

 

A kihelyezett odúkat rendszeresen takarítják és ellenőrzik a szakemberek. Az így nyert adatokból nyomon követhető a madárfajok számának változása és az odúk hatékonysága, elfoglaltsága. Az eddig kihelyezett műfészkek körülbelül 80%-át foglalták el az énekesmadarak.

A madarak nem csak hangossá, élvezhetővé teszik erdeinket, de meg is óvják azokat. Különböző rovarokkal és rovarlárvákkal táplálkoznak, így természetes módon tisztítják az erdőt és annak fáit. Ennek köszönhetően nem szükséges vegyi készítmények használata, amelyek károsak és mérgezőek minden rovarfaj számára, a védettekre is.

Az idén a Szatmári Erdészeti Hivatal és az EKE - Szatmárnémeti munkatársai közel 300 odút helyeztek ki a sándorhomoki erdőben, az egri erdőben, a mikolai erdőben és a Sárerdőben. A Sárközújlaki Erdészeti Hivatallal körülbelül 200 mesterséges odút fognak kihelyezni úgyszintén a Túr Menti Védett Területeket képező erdőrészekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: