2008-02-22 11:26:18• hírek • Szatmar.ro

Többszáz sérült és egy halálos áldozat a belgrádi tüntetéseken

belgradA zavargások Koszovó nemrég kikiáltott függetlensége miatt vannak.
Belgrádban halálos áldozata is van a Koszovó függetlensége elleni tüntetésen kitört zavargásoknak, százan pedig megsebesültek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a követségek elleni támadást. Bántalmaztak több magyar újságírót is Belgrádban. A magyar követségre már két rendőr vigyáz.

Tegnap este, amikor Belgrád központjában befejeződött a kormány által szervezett Koszovó Szerbiáért elnevezésű nagygyűlés, amelynek több százezer résztvevője volt, még úgy tűnt, hogy minden rendben lesz, de nem így történt. Pedig az állami vezetők és az ultranacionalista szerb radikális párt vezetői is arra szólították fel híveiket, hogy békésen tiltakozzanak, kerüljék a rendbontást. A tömeg nagyobbik része a déli tartományhoz való ragaszkodást megerősítő nagygyűlés után elindult a Szent Száva székesegyház felé, ahol a szerb ortodox egyház vezetői imádkoztak a déli tartományért.

Egy több száz főből álló, az előbbinél jóval kisebb csoport néhány olyan nagykövetség irányába indult el, amelyek már elismerték Koszovó függetlenségét. Az esti órákban a rendőrkordont áttörve megtámadták és felgyújtották az Egyesült Államok nagykövetségét, ahol vélhetően egy tüntető bennégett az épületben. Nem sokkal később már lángokban állt a horvát nagykövetség tőszomszédságában álló magántulajdonban lévő épület is. A tüzet mindkét helyen egy óra alatt eloltották.

Közben a főként részeg fiatalokból álló demonstrálók megpróbálták felgyújtani a török, a német és a brit követségeket is, de nem jártak sikerrel. A magyar nagykövetséggel azonos utcában található török képviseletről letépték a nemzeti zászlót, elégették és tönkretették a biztonsági kamerákat. Ekkor lépett közbe a rendőrség. Megtámadták az olasz, a belga és a kanadai nagykövetségeket is, de ott nem történt tűzeset. Nem így a belvárosi McDonald's étterem esetében, amelynek szétverték a berendezését, aztán felgyújtották.

Miután késő éjszaka véget értek a zavargások, a belgrádi kórház sürgősségi osztályának főorvosa elmondta, hogy az esti órákban 150 sérült, köztük 52 rendőr került a baleseti sebészetre, a főváros utcáin pedig ötszáz személyt részesítettek elsősegélyben. A részeg randalírozók üzleteket törtek be és raboltak ki, és nemigen válogatták, hogy kinek esnek neki, ugyanis a csütörtök este megvert három újságíró közül kettő a nagygyűlésen is agyondicsért szerb-barát Oroszország tudósítójaként érkezett Belgrádba. A rendőrség több mint száz embert letartóztatott.
 
SB 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: