2011-10-04 15:01:20• hírek • Kocsis Zoltán

Ott én zuhanok, szabadon zuhanok

Amint arról már hétfőn beszámoltunk, október első hetében a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér keretein belül működő Repülőklub ad otthont a precíziós ejtőernyőzés országos bajnokságának illetve a Román Kupa küzdelmeinek. Minderre először kerül sor Szatmárnémetiben.

A verseny megrendezésének előfeltétele volt, hogy a Megyei Tanács anyagi hozzájárulásával alaposan megújult a repülőtér technikai felszereltsége, egyben új leheletet kapott a Repülőklub is. Az egyéni bajnokságban 72-an vesznek részt, a csapatversenyből álló Román Kupában pedig az ország 14 repülőklubjából 13 képviselteti magát. Egy csapatban öten vesznek részt, közülük minimálisan egy leánynak kell lennie. A szatmáriakat egy csapat mellett egy junior korú versenyző képviselte.

Kedd délben, gyönyörű szép, szélcsendes, napsütéses októberi napon egyik csapat után a másikat röpítették magasba a repülőgépek. És a magasban kifejezés ezúttal nem csak mint megszokott szófordulat szerepel: a versenyzők ugyanis ezer méter magasban ugranak ki a gépekből. Tíz másodperccel később nyitják ki az ernyőiket és egy elképesztően kicsi, mindössze 16 centiméter átmérőjű kör két centiméteres átmérőjű közepét kell elérniük a sarkukkal. Minél távolabb érnek földet, annál nagyobb büntetőpontot kapnak - ez érvényes akkor is, ha nem a sarkuk éri először a talajt.

Ide kell célba érniük az ejtőernyősöknek

„Persze hogy félünk kiugrani, de a szüleink kényszerítenek rá", válaszolta egy fiatal leány arra a kötelező újságírói kérdésre, hogy soha nem szoktak félni. Aztán komolyra fordítva a szót elmesélte, hogy 17 évesen kezdett el ejtőernyőzéssel foglalkozni és épp a múlt héten vett részt egy magyarországi versenyen. Elmondása szerint évente olyan húsz és kétszáz közötti ugrást hajtanak végre, majd megelégedetten állapította meg, hogy még soha semmilyen komoly sérülést nem szenvedett az ejtőernyőzés miatt.

Valerica Popescu nemzetközi bíró a szabályok ismertetése mellett elmagyarázta többek között, hogy ezek a sportolók évi mintegy százötven órányi fizikális és háromszáz órányi elméleti felkészülés abszolválnak - az ugrásokon kívül.

Miközben a versenyzők a szárnyalás dalát élvezhették, mi szemmel kísérhettük, amint az egymotoros a magasba emelkedett a szatmári csapattal, ránk bocsátva a légcsavar szelét, a benzin illatát.

A szatmári csapat készül

A szatmáriak szállnak fel a gépre

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: