2014-11-29 14:27:05• hírek • Kocsis Zoltán

Ötszintes irodaépület a zsinagóga mellé?

Ötszintes irodaépület épülhet hamarosan Szatmárnémeti egyetlen zsinagógájának közvetlen közelébe, a Várdomb utcán. Az engedélyeztetési folyamat azonban valamelyest döcögősebb, mint általában, minek következtében a polgármesteri hivatalban megtartott közvita is hevesebb volt, mint azt megszokhattuk.

A szatmári beruházó tervei szerint a Kereskedelmi Kamara mögötti, az 1892-ben épített zsinagóga melletti udvaron található ingatag lábakon álló egykori kazánház helyére varázsolna egy ötszintes épületet. Elképzelései szerint a földszinten és az emeleten üzlethelyiségek és talán parkoló kapna helyet, a másik három emeleten pedig irodák és egyéb szolgáltatásoknak otthont adó helyiségek.

A vita abból fakad, hogy nem egyértelmű, a beruházó az egykori kazánház helyére akar építkezni vagy a meglévő épületre. Pontosabban ő a meglévő építményt szeretné tovább építeni. Csakhogy egyelőre nem mutatott be egyetlen tanulmányt sem, amely igazolná, hogy a meglévő építmény struktúrája elbírná-e a négy emeletet.

A probléma szőrszálhasogatásnak tűnik, ám nem az. Amennyiben ugyanis új épületet akar felhúzni, akkor be kell tartania bizonyos városrendezési előírásokat. Az egyik ilyen, hogy a rendelkezésre álló terület legtöbb 50%-át lehet beépíteni, magyarázta Maskulik Csaba városi tanácsos. Márpedig a mostani építmény alapterülete jóval nagyobb, mint a telek fele.

Amennyiben viszont a meglévő építményt akarják tovább építeni, akkor ez a megkötés már érvényét veszíti. Csakhogy a beruházó egyelőre nem bizonyította, hogy a meglévő struktúra elbírna négy további emeletet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: